Anssi Pulkkinen voitti Suomen Benelux-instituutin Mobile Home(less) -haussa

7.6.2016

Suomen Benelux-instituutti tilaa kuvanveistäjä Anssi Pulkkiselta uuden kodittomuutta käsittelevän teoksen Street View (Reasembled) I-III. Teoksen on valinnut kansainvälinen jury avoimella haulla saapuneiden 53 ehdotuksen joukosta. Anssi Pulkkisen teoksen lähtökohtana ovat Syyrian pommituksissa tuhoutuneiden kotien rauniot, joista toteutettu installaatio luo asuntovaunujen tapaan kiertävän väliaikaisen katunäkymän kaupunkitilaan.

Suomen Benelux-instituutti kutsui tänä keväänä avoimen haun kautta Suomessa ja Benelux-alueella toimivia visuaalisten alojen ja yhteisötaiteen tekijöitä suunnittelemaan Euroopan kodittomuutta tarkastelevan teoksen. Mobile Home(less) -teoshaku on osa Suomen Ranskan instituutin koordinoimaa Mobile Home 2017 -hanketta, jossa ovat mukana myös Suomen Lontoon- ja Saksan-instituutit sekä Helsingin Juhlaviikot.  Hanke on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Jury valitsi toteutettavaksi kuvanveistäjä Anssi Pulkkisen teoskonseptin Street View (Reassembled) I-III. Suomen Benelux-instituutti toimii Anssi Pulkkisen teoksen tilaajana ja tukee sen valmistamista 10 000 euron suuruisella tuotantotuella. Teos esitetään vuoden 2017 aikana Suomessa ja Benelux-alueella yhteistyössä hankkeen partneriorganisaatioiden kanssa.

Pulkkisen teos tuo esille kolme Syyrian sodassa tuhoutunutta kotia. Teos herättää kysymyksiä muun muassa sodasta ja kodin menettämisestä, julkisesta ja yksityisestä, todellisuudesta ja sen representaatiosta.

Tuhoutunut rakennus on aina merkki myös jostakin, mikä on tuhoutunut sen sisällä. Jonkun ihmisen elämä, menneisyys ja tulevaisuus.

”Tuhoutunut rakennus on aina merkki myös jostakin, mikä on tuhoutunut sen sisällä. Jonkun ihmisen elämä, menneisyys ja tulevaisuus. Pyrin teoksessa kääntämään huomion paitsi ympäröivän todellisuutemme uhreihin ja kärsijöihin myös omaan katsojan rooliimme. Muuttuuko suhteemme raunioihin kun ne siirretään tuhansien kilometrien matkan uuteen kontekstiin, ja onko rauniot tätä kautta mahdollista muuntaa elämyksellisiksi hyödykkeiksi? Teoksessa tarkastelen arvon muodostumisen prosessia sekä länsimaiden tehokkaasti kaupallistettua kepeää fantasiaa nomadisesta elämäntavasta liikkuvine asuntoineen todellisen nomadismin ja irrallisuuden irvikuvana”, kertoo Pulkkinen.

Anssi Pulkkinen (s. 1982) tekee parhaillaan kuvataiteen tohtorin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa ja viimeistelee opintojaan elokuvaohjaajalinjalla Aalto-yliopistossa. Pulkkisen teoksia on esitetty aiemmin muun muassa Kiasmassa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Hän on toteuttanut useita julkisia teoksia ja hänet on palkittu myös kansainvälisissä taidekilpailuissa.  Pulkkinen nimettiin Suomen kuvanveistäjäliiton puheenjohtajaksi toukokuussa 2016.

Hakemukset arvioi kansainvälinen jury, jossa olivat mukana Aura Seikkula (ArtHelsinki), Kathleen Weyts (BOZAR Centre for Fine Arts), Michael Defuster (Castrum Peregrini), Topi Lehtipuu (Helsingin juhlaviikot), Aleksi Malmberg (Suomen Benelux-instituutti) sekä Raija Koli (Frame Contemporary Art Finland).

Lisäksi jury huomioi 700 euron suuruisella ArtHelsinki-tunnustuksella kolme muuta ansioitunutta teoskonseptia; Riikka Kuoppala & Thomas Martinin Dreams of the StreetSonya Lindforsin Unknown Landscapes ja Malina Sulimanin Exploring Mental Homelessness of Afghan refugees in the Netherlands.

Mobile Home(less) -hakemuksia saapui yhteensä 53 kappaletta Benelux-maista ja Suomesta. ArtHelsinki-tunnustuksen saaneet teosehdotukset käsittelivät kodittomuuden teemaa poliittisista ja poeettisista näkökulmista käsin. Kuvataiteilija Riikka Kuoppalan & sosio-antropologi Thomas Martinin ehdotuksessa nousevat esiin asunnottomien uneen ja nukkumisolosuhteisiin liittyvät kysymykset. Koreografi Sonya Lindforsin teos Unknown Landscapes tarkastelee mustuuden ja toiseuden teemoja, kun taas kuvataiteilija Malina Sulimanin tutkimuksellinen teoskokonaisuus Exploring Mental Homelessness of Afghan Refugees in the Netherlands ottaa lähtökohdakseen afgaanipakolaisten identiteettiin ja kuulumiseen liittyvät kokemukset.