Brotherus toteutti piispan muotokuvan – Piispa Askola: ”Tuntui tärkeältä, että tekijäksi valikoitui nainen”

5.10.2017
Piispa Irja Askolan muotokuva. Kuva Elina Brotherus, 2017.

Valokuvataiteilija Elina Brotherus teki muotokuvan piispa Irja Askolasta. Teos paljastettiin 4. lokakuuta Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa pidetyssä tilaisuudessa.

Irja Askola on poikkeuksellinen piispa. Hän toivottaa tervetulleeksi vähemmistöt ja maahanmuuttajat tavalla, jota ihailen ja arvostan”, toteaa Elina Brotherus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon julkaisemassa tiedotteessa.

Teoksien nimi on Piispa Irja Askola avaa oven vihreään huoneeseen. Taiteilija kertoo halunneensa näyttää muotokuvassa, miten Askola seisoo kynnyksellä ja avaa hymyillen oven katsojalle. Huone, joka avautuu Askolan takana, on vihreä. Brotherus korostaa sen olevan toivon ja kasvun väri.

”Se on myös liturgisista väreistä se, joka on kirkkovuoden aikana eniten käytössä. Siksi se on “arjen” väri. Irja avaa oven toivon huoneeseen, jonne kaikki ovat tervetulleita”, Brotherus kertoo.

Piispoista tehdyt muotokuvat ovat osa vuosisatoja kestänyttä perinnettä. Ensimmäiset teokset ovat peräisin Suomen vanhimmasta hiippakunnasta, Turun arkkihiippakunnasta, 1600-luvulta.

Muotokuvat ovat perinteisesti olleet maalauksia, mutta muitakin tekniikoita on ajansaatossa käytetty. Esimerkiksi vuonna 2004 taiteilijaprofessori Silja Rantasen toteuttama muotokuva piispa Eero Huovisesta koostuu kuudesta hiilipiirroksesta. Piispa Irja Askolan muotokuva on puolestaan taidevalokuva.

”Perinteisen muotokuvan sijasta taidevalokuva tuntui tähän aikaamme sopivalta kuvailmaisun muodolta. Tuntui myös tärkeältä, että muotokuvan tekijäksi valikoitui nainen”, sanoo piispa Askola.