Queer-katsetta Suomen juhlavuoteen

9.6.2016Kirjoittaja: Ville Blåfield
Pyykkinaru-yhteisötaideteos. Kuva Turku Pridesta 2015. Tekijä ja kuvaaja: Heidi Lunabba.
Pyykkinaru-yhteisötaideteos. Kuva Turku Pridesta 2015.
Tekijä ja kuvaaja: Heidi Lunabba.

Osana itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaohjelmaa toteutetaan kulttuuri-, taide- ja viestintähanke Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä, joka tekee näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa, kerää uutta tietoa vähemmistöjen elämästä ja tuo esiin ajankohtaista queer-näkökulman taidetta ja kulttuuria.

Taiteellinen johtaja Katriina Rosavaara toivoo, että hankkeen myötä toteutuu ja pääsee esiin mahdollisimman kirjava kattaus projekteja, teoksia ja taiteilijoita.

”Tarkoituksena ei ole, että kaikki Suomen taidemuseot järjestäisivät Tom of Finland -näyttelyn, vaan että tämä nousisi yhdeksi näkökulmaksi, joka otetaan huomioon. Tuotaisiin esiin sitä kaikkea LHBTIQ-taidetta jota meillä on, ja jota täällä on aina ollut.”

Tarkoituksena ei ole, että kaikki Suomen taidemuseot järjestäisivät Tom of Finland -näyttelyn.

Suomi 100 -juhlavuoden lisäksi sateenkaarihankkeen yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Kansallisgalleria, Ylen Elävä arkisto ja Kansallisteatteri.

”Monessa kohtaa taide, kulttuuri ja historia linkittyvät mielenkiintoisella tavalla”, Rosavaara sanoo.

Liikkeelle lähdettiin historiasta. Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä järjesti jo toukokuussa seminaarin Tietoisesti vaiennetut, jossa pöyhittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen menneisyyttä Suomessa.

”Halusimme lähteä liikkeelle historian kautta, tehdä vähän taustatyötä. Harva tietää, että esimerkiksi kehotuskielto (kielto kehottaa julkisesti samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisen haureuden harjoittamiseen) päättyi 1999 eli vasta tosi vähän aikaa sitten. Kaiken tämän vaikutus oli monitasoinen. Taide ja kulttuuri olivat alueita, jotka pystyivät toimimaan silloinkin, kun kehotuskielto oli voimassa. Se tekee niistä erityisen kiintoisan alueen.”

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä tulee toimimaan jonkin verran itse taiteen tilaajanakin, mutta ennen kaikkea on tarkoitus löytää, tuoda yhteen ja nostaa näkyviin kaikki kiinnostavat projektit, joita queer-näkökulman jakavat taiteilijat ja instituutiot tekevät vuonna 2017.

Ja sen, mitä queer-näkökulma kellekin taiteilijalle tai millekin projektille tarkoittaa, saa kukin määritellä itse.

Sen, mitä queer-näkökulma kellekin taiteilijalle tai millekin projektille tarkoittaa, saa kukin määritellä itse.

”Olen itsemäärittelyn lämmin kannattaja. Meillä ei ole mitään sellaista kampaa, jolla pohdittaisiin, mikä kelpaa ja mikä ei. Mieluummin kysymme, mitä kaikkea queer-katse voi olla? Tähän porukkaan mahtuu ja saa tulla. Moniäänisyys on meille lähtökohta”, Rosavaara lupaa.

”Sekä yksittäiset taiteilijat että erilaiset instituutiot ja toimijat ovat tervetulleita. Me pyrimme auttamaan ainakin kertomalla projekteista, lisäämään rummutuksen kautta ihmisten tietoisuutta. Itsekin taiteilijana ja kuraattorina tietysti toivoisin, että pitkällä tähtäimellä tämä myös tarkoittaisi taiteilijoille lisää duunia ja työskentelymahdollisuuksia.”

Rosavaara sanoo, että Sateenkaaren väreissä on lähtenyt liikkeelle myötätuulella.

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen etenemistä voi seurata mm. blogista osoitteessa www.suomi100-sateenkaarenvareissa.fi

”Ei olla saatu pakkeja keneltäkään. Myös Suomi 100 -juhlavuoden organisaation kanssa työskentely on ollut tosi positiivinen kokemus, alusta asti hyvin rakentava keskustelu. Ainakin meille välittyy aidosti, että juhlavuoden teema todella on ’yhdessä’.”