Turvapaikkaa hakevien ja suomalaisten taiteilijoiden näyttely heinäkuussa Kaapelitehtaalla

17.6.2016

Turvapaikanhakijoina Suomeen saapuneiden taiteilijoiden ja suomalaisten taiteilijoiden Journey-yhteisnäyttely avautuu Kaapelitehtaalla heinäkuussa.

Lähtökohdiltaan ainutlaatuinen Journey-näyttely on yleisölle avoinna 9.7.–24.7.2016 Kaapelitehtaan Puristamo-hallissa. Näyttelyn järjestää Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n maaliskuussa käynnistynyt ART-TU pilottihanke, joka yhdistää suomalaisia ja turvapaikanhakijoina Suomeen saapuneita taiteilijoita.

Valmisteluvaiheessa kaksikymmentä eri lähtökohdista tulevaa taiteilijaa ovat työskennelleet yhdessä mm. taidetunneilla ja tutustuneet suomalaiseen taide- ja kulttuurikenttään, kuten museoihin ja gallerioihin. Nyt he koostavat heinäkuussa avautuvaa näyttelyä, jonka teemana on matka. Yhteisteoksena taiteilijat toteuttavat merimatkaa kuvastavan installaation, joka rakennetaan kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Installaation tavoitteena on konkretisoida tehdyn matkan riskit ja siihen johtaneet syyt.

”Taide on erinomainen keino rajojen ylittämiseen: Tarinat tulevat kuulluksi kielirajojen yli. Taiteen tekeminen ja siitä nauttiminen ovat universaaleja tapoja käsitellä vaikeitakin asioita ja tunteita”, sanoo projektin organisaattori Eija Saarikivi Turvapaikanhakijat ry:stä.

Monet suomalaiset taiteilijat ovat olleet kiinnostuneita kieli- ja kulttuurirajoja rikkovasta taideyhteistyöstä. Hankkeessa työskentelee tällä hetkellä yli kaksikymmentä taiteilijaa, joista seitsemän on turvapaikanhakijataustaisia. Näyttelyn rakentamiseen osallistuvat taiteilijat ovat Ahmed Alalousi, Ali Alfahad, Anni Terävä, Anu Nirkko, Artturi Nokelainen, Catherina Gröndahl, Emmu Johansson, Heidi Hänninen, Hodhayfa Salih, Jani Hietanen, Muhammed, Muhaned Durubi, Noora Nouku, Pauliina Jokela, Pia Pejcic, Pauliina Waris, Sami Meshaal, Satu Kalliokuusi, Susanna Iivanainen, Jamal Novelty ja Jukka Kääriäinen.

 

Näyttelyn kummeina toimivat kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto sekä Suomessa pitkään asunut kurditaustainen taiteilija Dzamil Kamanger. Näyttelyn ohessa tullaan järjestämään muun muassa askartelu- ja käsityöpajoja sekä kohtaamiskahvilatoimintaa. Näyttelyn yhteydessä tulee toimimaan irakilainen kahvila SUMAR (avoinna ti su klo 12–20). Kaapelitehdas ja sen tiloissa toimiva Vapaa Taidekoulu ovat tukeneet hanketta merkittävästi muun muassa tarjoamalla tiloja sen käyttöön.

 

Share:

    Taiteilija on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema kuvataiteilijan ammattilehti verkossa.