Kohta-taidehalli. Kuva: Jussi Tiainen.

Uusia gallerioita avautuu ympäri Suomen – myös Turkuun puuhataan uutta taidehallia

Vuoden alussa ja viime vuoden lopulla on avautunut useita uusia gallerioita. Taiteilija-lehti tutustui näistä Kuopion Kuvataiteilijat ry:n Galleria Ars Liberaan, Lappeenrannan Taidekeskus Itään ja Helsingin Kohtataidehalliin. Myös Turkuun ollaan perustamassa uutta Taidehallia. Galleriat ottavat kantaa näyttelyvuokriin ja korostavat oikeanlaisten tilojen tärkeyttä.

Galleria Ars Libera

Galleria Ars Liberan julkisivu. Kuva: Veera Launonen

Ars Liberan Galleria avattiin helmikuussa Kuopion Kuvataiteilijat ry:n 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Yhdistys perusti juhlavuotta varten hallituksensa jäsenistä muodostuvan näyttelytyöryhmän ja kutsui mukaan kuraattoriksi Mäntän kuvataideviikkojakin tänä vuonna kuratoivan Veikko Halmetojan. Vuoden aikana Ars Liberan galleriassa nähdään yhdistyksen jäsentaiteilijoilta yhteensä 27 näyttelyä. Yksi näyttely galleriassa kestää kymmenen päivää ja kävijöitä on riittänyt jo heti alkuun.

”Alku on sujunut paremmin, kuin osasin odottaa ja se on todistanut sen, että Kuopio on ollut tällaista vailla. Galleria sai heti alkuun median tuen, ensimmäisissä avajaisissa oli tungosta ja näyttelyvieraita on riittänyt. Kävijämäärät ovat olleet lähellä sataa ihmistä näyttelyä kohden. Melko huikea startti,” kertoo Ars Liberan puheenjohtaja Timo Kokko.

Galleria Ars Liberan näyttelyt jatkuvat ainakin juhlavuoden loppuun, ensi vuoden helmikuun puoleenväliin. Jatkosta ei vielä ole varmuutta, mutta Kokko kertoo siitä keskusteltavan yhdistyksen kanssa seuraavassa jäsenillassa. Halua jatkamiselle löytyy. Kokko on myös innoissaan muiden uusien gallerioiden avautumisesta ympäri Suomen.

”En tiedä onko kyse laman taittumisesta vai sitten siitä, että taiteilijoille on tullut mitta täyteen ja nyt halutaan asioille tehdä jotain konkreettista. Moni galleria ja näyttelytila on kuitenkin myös uhan alla tällä hetkellä. Varsinkin Jätkäsaaren galleriakeskittymän tilanne harmittaa. Luin vastikään uutisen jossa kerrottiin, että Helsingin Virka-galleria lopetetaan. Lisäksi kuulin, että Mikkelin taidemuseo siirtyy mahdollisesti kauppakeskukseen. Erittäin mielenkiintoista aikaa eletään.”

”Moni galleria ja näyttelytila on kuitenkin myös uhan alla tällä hetkellä.”

– Timo Kokko

Ars Liberan galleria ei peri ollenkaan näyttelyvuokria, vaan toiminta rahoitetaan avustuksilla. Galleria sai myös kaupungilta palkkatukihenkilön hoitamaan näyttelyvalvonnan.

”Näyttelyvuokrattomuudella luodaan luottamus taiteilijaan. Osoitetaan, että olemme samalla puolella, halutaan tukea ja kunnioittaa. Lisäksi se antaa taiteilijalle hieman taloudellista helpotusta, kun myynnillä ei tarvitse yrittää kompensoida näyttelyvuokriin menneitä rahoja. Näemme, että näin saamme taloudellisista riskeistä vapaata ja kenties kokeellistakin taidetta esille”, Kokko kertoo.

Taidekeskus Itä

Taidekeskus Idän avajaisnäyttelyssä Arja Martikaisen keraamisia reliefejä ja veistoksia sekä Jouko Lempisen puuveistoksia ja maalauksia Galleria Roikassa. Kuva: Anna Vilkuna

Ennen Taidekeskus Itää Lappeenrannassa ei ollut kunnollista kuvataidegalleriaa. Etelä-Karjalan Taiteilijaseura ry ja Korutaideyhdistys ry yhdistivät voimansa ja vuokrasivat Idän tilat kaupungin keskustasta. Nyt kaksi kuukautta pyörinyt Taidekeskus on tavoittanut jo satoja kävijöitä. Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran puheenjohtaja Jouko Lempinen muistelee, että ensimmäisessä näyttelyssä oli 350 kävijää. Syksyllä näkee paremmin, millaiset kävijämäärät tulevat keskimäärin olemaan.

Se, että tilaa vuokrataan yhdessä Korutaideyhdistyksen kanssa, helpottaa gallerian pyörittämistä monella tapaa. Myös Kaakon Taidelainaamo on samassa rakennuksessa.

”Korutaideyhdistyksen mukanaolo on hyvä, sillä pelkkä taiteilijaseura ei olisi pystynyt vuokrata tilaa yksin. Tämä on hieno kokonaisuus, vähän yli 200 neliötä, se oli pakko saada! Kävimme katsomassa porukalla, ja kun olimme päättäneet ottaa sen, oli jo kymmenen minuutin kuluttua tullut toinen soitto!” Lempinen iloitsee.

”Korutaideyhdistyksellä on paljon aktiviteettia. Ja kustannusten jako onnistuu. Talkootyö on oleellista tällaisessa hommassa, kun palkkoja ei pysty oikein maksamaan kuin valvojalle. Mitä enemmän porukkaa on mukana tekemässä, sitä parempi.”

Taiteilijaseura sai viime keväänä 20 000 euroa kärkihankeapurahaa Etelä-Karjalan Kuulttuurirahastolta. Se meni melkein kokonaan remonttikuluihin. Galleriassa on valvoja, ja useampaa henkilöä ei galleria voi edes työllistää, koska näyttelyvuokrat halutaan pitää mahdollisimman alhaisina. Näin taiteilijoille ei tule enempää maksettavaa.

”Talkootyö on oleellista tällaisessa hommassa, kun palkkoja ei pysty oikein maksamaan kuin valvojalle. Mitä enemmän porukkaa on mukana tekemässä, sitä parempi.”

– Jouko Lempinen

Näyttelyaika on Idässä neljä viikkoa ja siihen sisältyy ripustus ja purku. Itä jakaantuu kahteen vierekkäiseen näyttelytilaan, Roikkaan ja Riuttaan. Niistä on avoimen oviaukon läpi näkymä toiseen. Siksi on tärkeää, että näyttelyt keskustelevat jollain tasolla keskenään.

Vuoden 2019 keväälle tuli Lempisen mukaan jo paljon näyttelyhakemuksia. Taiteilijaseuran ja Korutaideyhdistyksen näyttelytyöryhmät käsittelevät kaikki näyttelyhakemukset ja lopulliset valinnat tehdään yhdessä.

Uusille gallerioille voisi olla helpompi löytää tiloja muillakin paikkakunnilla, kun kaupunkirakenne muuttuu.

”Vanhoja liiketiloja vapautuu, kun liikkeet siirtyvät kauppakeskuksiin. Ainakin Lappeenrannassa korkeita ja hyviä tiloja voi saada kohtuullisella vuokralla, vaikka hintataso on yleensä keskusta-alueella aika korkea. Ongelmana on tosin rahoituspuoli, kun se ei oikein lisäänny missään”, Lempinen harmittelee.

Kohta

Kohta-taidehallissa on parhaillaan Astrid Svangrenin ja Jaan Toomikin näyttely. Kuva: Jussi Tiainen.

Kohta -taidehalli avautui viime marraskuussa Kalasatamaan Teurastamon alueelle. Lähinnä ravintoloista tutulle alueelle taidehallin avaaminen piristää Helsingin keskustavetoista galleriakenttää. Tuottaja Jaakko Uoti toivoo alueelle muitakin alan toimijoita, kun Kalasataman alueen uusi naapurusto kasvaa.

Kohta pyrkii tuomaan näyttelyissään esiin taiteellisen ajattelun moninaisuutta. Esillä on ollut taiteilijoita esimerkiksi Suomen lähialueilta, Venäjältä, Pohjoismaista ja Virosta – alueilta, jotka ovat maantieteellisesti lähellä, mutta kuitenkin suhteellisen vieraita. Avajaisissa oli pareittain suomalainen ja eteläafrikkalainen taiteilija.

”Meillä ei ole media- tai välinerajausta, eikä myöskään varsinaisesti ikärajausta. Haluamme esittää taiteilijoita, jotka ovat eri vaiheissa urillaan. Tälle koetaan olevan tilausta. Ja toki myös haluamme esittää eri sukupuolisia taiteilijoita ja myös tätä maantieteellistä vaihtelua”, Uoti sanoo.

Näyttelytoiminnan ydin on Kohdassa saatu pyörimään, joten seuraava askel on jo mielessä. Kohtan työryhmälle on tärkeää, että se on aktiivinen tila, jossa järjestetään keskusteluja ja tapahtumia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi ensimmäisessä näyttelyssä järjestettiin Framen kanssa keskustelu ja helsinkiläisistä kouluista on kutsuttu ryhmiä tutustumaan tilaan.

Kohta ei peri vuokria näyttelytilastaan. Kuluvalle vuodelle näyttelytoimintaan saatiin tukea Helsingin kaupungilta ja yksityisiltä tahoilta. Perustamiskustannuksissa auttoi EMO-säätiö.

Näyttelyissä olevat teokset ovat myytävänä, mutta se ei ole ensisijainen tulonlähde. Kohtan näyttelyohjelma rakentuu kutsuperiaatteella, jonka suunnittelusta vastaa pääasiassa taiteilijoista koostuva neuvottelukunta.

”Kohta on organisaatio, joka toimii taiteilijan työtä tukevien periaatteiden mukaisesti. Ja tähän kuuluu myös se, että työstä maksetaan korvaus, eikä se, että taiteilija maksaa.”

– Jaakko Uoti

”Kohta on organisaatio, joka toimii taiteilijan työtä tukevien periaatteiden mukaisesti. Ja tähän kuuluu myös se, että työstä maksetaan korvaus, eikä se, että taiteilija maksaa. Haluamme omalla ammattitaidollamme tukea kutsumaamme taiteilijaa, eikä vain vuokrata tilaa ulos. Näin me myös pystymme kehittämään omaa profiiliamme paremmin”, Uoti sanoo.

Uotikin on harmissaan Jätkäsaaren galleriakeskittymän lähdöstä. Hän toivoo, että omalla esimerkillään Kohta antaisi positiivista signaalia, että galleriatoimintaa kannattaa Helsingissä jatkaa muuallakin kuin keskustassa.

”Sehän on fakta, että keskusta-alue on aika lailla mahdoton tällaisille toimijoille. Jätkäsaarihan on ollut erittäin uniikki ja mahtava tila. Olisi hyvä mahdollisuus nyt, kun sen nähtiin toimivan noin hyvin, että kaupungin tai muun kentän kanssa kehittäisi vastaavia. Kaikki hyötyvät siitä, että samalla alueella on paljon toimintaa. Naapureilta saa ihan käytännön apua ja kävijämäärät ovat suurempia.”

Turun Taidehalli

Uutta on luvassa myös tulevaisuudessa. Turun Taiteilijaseura ja Valokuvakeskus Peri ovat perustamassa Turkuun uutta visuaalisten taiteiden keskusta. Turun Taidehallia alettiin suunnitella viime kesänä ja sen käynnistämiseen on saatu erillistä tukea Suomen Kulttuurirahastolta ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Parhaillaan Taiteilijaseura ja Peri etsivät tiloja. Tavoitteena on päästä muuttamaan vuodenvaihteessa.

”Olemme toki jo viime syksystä asti käyneet katsomassa erilaisia vaihtoehtoja ja neuvotelleet eri toimijoiden kanssa. Mutta kun laitoimme hankkeen julkiseksi, niin on tullut tosi paljon yhteydenottoja. Sana on selkeästi kiirinyt! Ja tämä on niin iso juttu, että tälle on tarvetta kentällä, ja myös kiinteistöihmiset ovat kiinnostuneita tästä mahdollisuudesta”, sanoo Turun Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Riina Kotilainen.

Hanke on vielä varhaisessa vaiheessa, mutta jatkosuunnitelmiakin on. Kotilainen esimerkiksi katsoo parhaaksi, että Taidehalliin on tulevaisuudessa avoin näyttelyhaku. Erilaisia yhteistyökuvioitakin kehitellään, kun toiminta saadaan juurrutettua muutaman vuoden aikana.

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on yhteistyön aloittaminen esimerkiksi kuvataiteen verkkokaupan Taikon kanssa. Taiteilijaseura ja Peri haluavat myös palkata myynnin ja markkinoinnin ammattilaisen hoitamaan yritysyhteistyökuvioita. Myymällä yrityksille palveluita ja tekemällä yhteistyötä saadaan rahoitettua toimintaa, joten tilasta ei tarvitsisi periä näyttelyvuokraa.

”Virallista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta vahva yhteinen päämäärä on, että galleriatoiminta olisi näyttelymaksutonta. Nyt on aika tarttua toimeen ja ryhtyä sanoista tekoihin, asiasta on jo keskusteltu riittävästi”, Kotilainen sanoo.

Tutustu gallerioiden toimintaan ja tuleviin näyttelyihin:

Kohta
Galleria Ars Libera
Taidekeskus Itä