Vuoden nuoren muotoilijan Laura Väinölän Altar of Attraction -alttarilla festivaalikansa voi jättää rakkaudentunnuksia

13.8.2017Kirjoittaja: Emmi Kantola

Laura Väinölä toteuttaa Altar of Attraction -teoksensa uudistuneelle Backyard-alueelle. Kuva: Emmi Kantola

Vuoden nuori muotoilija 2016 Laura Väinölä toteuttaa Flow-festivaaleille suuren ja värikkään Altar of Attraction -tilausteoksen. Alttarin äärellä voi rauhoittua hetkeen ja jättää esimerkiksi rakkaudentunnus- tuksia.

Talkoolaiset maalaavat torstai-iltapäivällä isoa alttaria turkoosin ja vaaleanpunaisen sävyillä. Ruusut ja neilikat odottavat kärryissä Laura Väinölää (s.1982), joka työstää niistä maalaustöiden jälkeen tilausteoksen Altar of Attraction.

Flow otti vuodenvaihteessa yhteyttä Laura Väinölään ja tilasi häneltä teoksen festivaaleille. Väinölä oli juuri palannut Vietnamista ja hän oli ihastunut siellä alttareihin, joilla ihmiset kävivät uhraamassa ”kaikenlaisia random tavaroita” jumalille. Kun Väinölä kuuli, että Backyard-alueen tilalle tulee uusi ”hipimpi” alue, kirkastui ajatus toteutettavasta teoksesta.

”Ajattelin, että olisi hauska tehdä alttari, johon voi tulla hiljentymään festarin hektisyydestä. Se olisi rakkauden temppeli, jossa voi jättää tunnustuksia ihmisille, jotka on esimerkiksi juuri tavannut. Ideana on, että temppeli muokkautuu sen mukaan keitä siellä käy. Toivon, että ihmiset tulee, kokee ja osallistuu”

”Alttarille voi tulla hiljentymään festarin hektisyydestä. Ideana on, että temppeli muokkautuu sen mukaan keitä siellä käy.”

Altar of Attraction on yksi Flora & Laura virtuaalisen kukkakaupan töistä. Väinölä perusti Flora & Laura -yrityksensä neljä vuotta, kun hän kaipasi enemmän käsillä tekemistä koneella istumisen sijasta. Tarjonta oli Väinölän mukaan yksipuoleista muotoilun suhteen, ja hän halusi tarjota jotain omista lähtökohdistaan muotoilun puolelta, eikä astua kenenkään ”reviirille.” Flora & Laura -yritys stailaa muun muassa tiloja, tilaisuuksia ja ihmisiä kukkien avulla. Väinölä on tähän mennessä toteuttanut töitä muun muassa Artekille, Iittalalle ja Tove Janssonin 100-vuotisjuhliin.

Kukat kiinnostavat Väinölää materiaalina, koska niitä ei pysty täysin hallitsemaan. ”Ne ovat elävä luontokappale. Kaikki ei ole ihmisten muokattavissa, vaan luontoa tulee kunnioittaa. Kasvimaailma on todella kiinnostava, ja sieltä löytyy aina uusia juttuja.”

”Multitaskaaja” voitti Vuoden nuori muotoilija -palkinnon

Lahden muotoiluinstituutissa 2010 valmistunut muotoilija on laajentanut työskentelyään graafisesta suunnittelusta kolmiulotteisiin tilasuunnitelmiin ja tapahtumatoimistoon. Virtuaalisen kukkakaupan lisäksi Väinölällä työskentelee Pre Helsinki -muotiorganisaation brändijohtajana ja valokuva-ja videoagentuuri Duotonen luovana johtajana. Lisäksi hän on perustanut Elsa Eventful -nimisen tapahtumatoimiston. Yhteistä kaikissa yrityksissä työskentelyssä on se, että ajatukset, ideat ja konseptit ovat pääroolissa. Väinölän mukaan ideoiden toteuttamiseen löytyy aina hyviä tekijöitä ja ammattilaisia.Entä miten aika riittää neljän eri yrityksen pyörittämiseen?

”Tuntuu ettei se aina riitäkään, ja välillä elämäni on todella kiireistä. Tykkään kuitenkin olla monessa mukana, koska silloin aina innostuu kaikista asioista uudestaan.”

”Kukkien parissa on kiinnostavaa työskennellä, koska ne ovat elävä luontokappale, eikä niitä pysty täysin hallitsemaan. Kaikki ei ole ihmisten muokattavissa.”

Väinölän vuosi on ollut vielä erityisen kiireinen, koska hän voitti Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija 2016 -palkinnon. Palkintoperusteina olivat Väinölän luovuuden ja ennakkoluulottomuuden lisäksi laaja-alainen ja monipuolinen sekä muotoilualan että yritystoiminnan prosessien tuntemus. Vuosi nuorena muotoilijana on tarjonnut Väinölälle paljon hienoja mahdollisuuksia, kuten uusia töitä, puheita ja ulkomaanmatkoja. Väinölä uskoo, että Flow-festivaalienkin tilaustyö johtui osittain palkinnon saamisesta.

”Tunnustukset ovat todella tärkeitä. Minulle se on erityisen kiva sen takia, että olen tällainen multitaskaaja. On hienoa, että sellaisenkin roolin tärkeys on nähty, eikä tarvitse olla pelkästään muotoilija. Näköalaa muotoiluun ja muotoilukenttään on katsottu laajemmalta.”

Inspiraatiota taiteen rajojen yli

Väinölän mukaan inspiraatio saattaa kummuta mistä tahansa. Tärkeintä on olla kiinnostunut ja herkkä asioille, mitä ajassa tapahtuu. Väinölä ei kuitenkaan seuraa kovin tiiviisti oman alansa tekijöitä, vaan ammentaa inspiraatiota mieluummin muilta aloilta, kuten arkkitehtuurista, kuvataiteesta ja musiikista.

”Tykkään sekoittamisesta, on kivempi tehdä esimerkiksi runoilijan tai säveltäjän kanssa yhteistyötä kuin toisen floristin kanssa. Silloin voi tulla jotain kiinnostavaa.”

Väinölä kehuu Flow´ssa työskentelyä hauskaksi kokemukseksi. Hän arvostaa festivaalia erityisesti sen takia, että se tehdään kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi, vaikka musiikki onkin keskiössä. ”Alueella on paljon vihreätä, hyvää ruokaa ja taidetta. Täällä voisi olla kivaa, vaikka ei menisi katsomaan yhtäkään bändiä.”

Alttar of Attraction koostuu luonnonkukkien lisäksi kolmesta suuresta kukan kuvasta. Väinölän mukaan festivaaleilla kukkien kanssa työskentely on erilaista kuin yleensä, sillä alttarin kestävyys on tärkeää. Kuvaukset ovat esimerkiksi toisenlainen tilanne, koska se kestää vain hetken.

Suurin osa alttarin kukista lähtee takaisin puutarhaan festivaalien päätteeksi, mutta esimerkiksi neilikkaseinää ei voi palauttaa. ”Ehkä voin sunnuntai-iltana jakaa niitä festarikansalle.”

Nuori festivaalivieras tutustumassa Altar of Attraction -teokseen. Kuva: Janita Autio / Flow Festival.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInGoogle+Email to someone