Wirkkala Bryk -ideakilpailussa valittiin viisi voittajaa – kilpailu kiinnosti kansainvälisesti

2.6.2016

 

Tapio Wirkkalan Ultima Thule -teos. Kuva Ari Karttunen / EMMA.
Tapio Wirkkalan Ultima Thule -teos. Kuva Ari Karttunen / EMMA.

Kansainvälinen Sharing-konseptikilpailu on ratkennut. EMMAn, TWRB-säätiön ja Suomen arkkitehtiliiton järjestämässä kilpailussa palkittiin viisi ehdotusta: The Give Collection (FI), Trails (FI), Map (UK), Elävä Arkisto (DE), Sancho Poncha (US).

Kansainvälisen Sharing-konseptikilpailun tarkoituksena on tuoda pysyvästi esille laaja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma sekä synnyttää uusi designkeskus EMMA – Espoon modernin taiteen museoon. Kilpialu liittyy muotoilija Tapio Wirkkalan ja keramiikkataiteilija Rut Brykin 100-vuotisjuhlavuoteen, jota vietetään kahden vuoden ajan 2015-2016.

EMMAn, TWRB-säätiön ja Suomen arkkitehtiliiton järjestämä kansainvälinen ideakilpailu sai 91 ehdotusta Suomesta ja muualta Euroopasta sekä Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta.

EMMAn, TWRB-säätiön ja Suomen arkkitehtiliiton järjestämä kansainvälinen ideakilpailu sai 91 ehdotusta Suomesta ja muualta Euroopasta sekä Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Kilpailu järjestettiin anonyyminä ja kaikille avoimena.

Tuomaristo valitsi viisi erilaista ratkaisua jaetulle ykkössijalle. 20 000 € kokonaissummasta jaettiin voittajille 4.000 euron suuruiset palkinnot: The Give Collection (FI), Trails (FI), Map (UK), Elävä Arkisto (DE), Sancho Poncha (US).

Kansainvälinen kilpailu käynnistyi joulukuussa 2015. Sen tavoitteena oli luoda uudenlainen keskusteleva ja kansainvälinen designkeskus osaksi EMMAa. Kilpailussa etsittiin perinteisen näyttelykokemuksen haastavia ratkaisuja Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiön monimuotoisen kokoelman koherentille esillepanolle ja hyödyntämiselle niin tutkimuksen kuin taiteen kentällä.

TWRB-säätiön kokoelma käsittää yli 5 000 esinettä, mallia, piirustusta, luonnosta, prototyyppiä sekä valokuvaa. Mukana on Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin työskentelyyn ja uraan liittyvän materiaalin lisäksi paljon henkilökohtaista esineistöä, kirjeitä ja kuvia pariskunnan matkoilta ja elämän varrelta.

Kilpailusta haettiin sekä konseptuaalisia esityksiä että toiminnallisia ratkaisuja arkiston käytännön haasteisiin. Palkintoraati kertoo tiedotteessa, että palkituista ehdotuksista yksikään ei ole sellaisenaan toteutettava valmis suunnitelma, mutta keskenään erilaiset ratkaisumallit luovat hyvän pohjan jatkokeskustelulle ja -kehitykselle. EMMA ja TWRB-säätiö jatkavat yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa tulevan designkeskuksen ja säätiön arkiston toiminnallisten yksityiskohtien kehittämistä. Voittaneiden töiden tekijät kutsutaan Suomeen Rut Brykin 100-vuotispäivänä 18.10.2016 järjestettävään seminaariin keskustelemaan ja kehittämään ideoita.  EMMAn uusi designkeskus ja TWRB-säätiön arkistoon perustuva näyttely avataan vuoden 2017 aikana.

Palkitut ehdokkaat

The Give Collection

The Give Collection –ehdotuksen tavoite on luoda digitaalinen metatiedot sisältävä malli TWRB-säätiön arkiston jokaisesta artikkelista. Kuraattorit ja yleisö tuottavat lisää informaatiota kehittäen ja kasvattaen virtuaalista kokoelmaa. The Give Collection on käytettävissä kolmella profiililla; inspiraation metsästäjät, tutkijat ja museokävijät paikan päällä EMMAssa. Virtuaalikokoelma linkittyy olemassa oleviin sosiaalisen median kanaviin ja hyödyntää niitä niin tiedon kuin henkilökohtaisten kokemuksien jakamiseen. Ehdotuksen tekijä on Simon Örnberg Suomesta.

Trails

Ehdotus perustuu seinät peittävään ruudukkomaiseen näyttelyarkkitehtuuriin sekä keskellä tilaa sijaitseviin massiivisiin puisiin pöytiin. Keskitila on muokattavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin työpajoista seminaareihin. Näyttelykonsepti perustuu noin tuhannen, satunaisesti valitun tuotteen esittämiseen modulaarisessa hyllyjärjestelmässä. Valituista esineistä koostuva näyttely muuttuu esineistön käytön mukaan. Yleisö voi valita tuotteen digitaalisesti, jonka perusteella tietokoneohjeistetut valaistut hyllyt näyttävät valitun esineen tai materiaalin ja muodostaa näin kävijäkohtaisen polun näyttelyyn. Hyllyihin istutetut digitaliset kompassinäytöt kaikilla neljällä eri seinällä esittelevät näytteillä olevia tai säilössä olevia esineitä. Näytöt reagoivat yleisön valintoihin ja esittäen myös muiden museoiden tai gallerioiden TWRB-kokoelmien esineistöä. Ehdotuksen tekijät ovat Johanna Brummer ja Heini-Emilia Saari Suomesta.

Map

Ehdotus on fyysisen arkiston ja digitaalisen alustan symbioosi. Suunnitelma jäsentyy modulaaristen kalusteiden avulla jakautuen arkistoriveihin ja niiden väliin avautuviin tiloihin. Avoimiin osiin on integroitu työpaja-, näyttely- ja mediatiloja. Ehdotus rinnastaa temaattisesti valikoinnin kuratointiin. Digitaalinen alusta tarjoaa käyttäjän valintoihin perustuen ennalta kuratoidun reitin. Näin digitaalinen taso täydentää fyysistä arkistokokemusta. Ehdotuksen tekijät ovat Chiara Montgomerie ja María Jose Orihuela Isosta-Britanniasta.

Elävä Arkisto

Ehdotus perustuu mekaanisiin, siirreltäviin hyllystöihin, joita liikuteltaessa näyttelyn ja tilan luonne muuttuu eri käyttötarkoituksiin. Suunnitelman näyttely muodostuu säilytysrakenteista eikä eroa näyttelyn ja arkiston välillä ole. Kattoon asennettavat kiskot mahdollistavat hyllyjen siirtelyn. Verhot rajaavat erillisiä tiloja hyllymoduleiden väliin. Rakenteihin on integroitu kaikki tekniikka mukaan lukien valaistus. Ehdotus pyrkii ratkaisemaan arkiston säilytys- ja näyttelykäytön mahdollisimman joustavalla konseptilla ja ottaen haltuun maksimaalisen tilan. Ehdotuksen tekijät ovat Emmanuel Laux ja Sebastian Weindauer Saksasta.

Sancho Ponza

Ehdotus yhdistää fyysisen arkiston ja digitaalisen kokemuksen robotiikan välityksellä. Ehdotuksen arkisto on havainnoinnin ja leikin tila. Yleisö voi valita haluamansa arkistoesineen tietokoneohjelman avulla, joka ohjaa arkisto-objekteja ojentelevaa robottia. Kävijöiden toiveet muodostavat vaihtuvan valikoiman, mikä esitellään pyörivällä näyttelytiskillä. Suunnitelma koostuu sisäkkäisistä kehistä, joista sisimmäinen on alue asiantuntijoille ja arkiston suojeltaville objekteille, kun taas uloin kehä on avoin tila yleisölle ja suuremmille esineille. Ehdotuksen tekijä on Philip Tidwell Yhdysvalloista.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat arkkitehti ja professori Mikko Heikkinen, EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama, arkkitehti ja SAFA:n nimeämä kilpailutuomari Emmi Keskisarja, arkkitehti ja emeritus professori  Juhani Pallasmaa sekä Messukeskuksen ohjelmajohtaja Laura Sarvilinna. Tuomaristossa asiantuntijajäseninä toimivat Espoon kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Jaana Jalonen ja Chief Curator and Executive Director of Storefront for Art and Architecture Eva Franch i Gilabert.