AVEK-palkinto Anna Estarriolalle

10.9.2015
Ventriloquized-performanssi. Kuva: Antti Ahonen
Ventriloquized-performanssi. Kuva: Antti Ahonen

Tämän vuoden AVEK-palkinto myönnettiin torstai-iltana kuvataiteilija Anna Estarriolalle. 15 000 euron arvoinen AVEK-palkinto on merkittävin mediataiteelle suunnattu tunnustus Suomessa.

AVEK-palkittu Anna Estarriola on syntynyt Kataloniassa, ja hän on asunut sekä työskennellyt Suomessa vuodesta 2004. Hänen töitään on ollut nähtävillä Suomen ja Katalonian lisäksi Saksassa, Islannissa ja Norjassa. Palkintoraati halusi valinnallaan nostaa esille Suomeen kotoutuneiden mediataiteilijoiden tärkeän roolin taidekentän kehittäjinä ja uusien näkökulmien tarjoajana.

Anna Estarriola yhdistää taiteellisessa työssään mediainstallaatioita, esitystaidetta ja kuvanveistoa. Viime vuosina hän on toteuttanut installaatioita, joissa veistokset ja liikkuva kuva yhdistyvät tanssiin, dramaturgiaan ja teknologiaan. Estarriolan töiden teemat liittyvät todellisuuden hahmottamiseen, tunteisiin, yksilöiden ja yhteisöjen käyttäytymiseen sekä kommunikaatioon.

AVEK-palkintoraati kiittelee palkinnon perusteissa erityisesti Anna Estarriolan viimeisintä yksityisnäyttelyä Related to Glory, ja sen töiden monipuolisuutta. Näyttelyssä esillä olleissa teoksissa nähtiin taiteilijan näköinen vatsastapuhujanukke, joka kävi dialogia tekijänsä kanssa, mikroskoopin alla petrimaljassa elävä alaston ihmispopulaatio, alttarikaapissa kotitöitä tekevä rouva sekä kaikkensa antanut parkour-esiintyjä.

AVEK-palkinto jaettiin torstai-iltana Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. Palkintoraatiin kuuluivat puheenjohtajana Nykytaidemuseo Kiasman johtaja Leevi Haapala, elokuvaaja Jussi Eerola, mediataiteilija ja tutkija Kari Yli-Annala sekä mediataiteilija ja AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Elena Näsänen. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta. AVEK-palkinto myönnettiin nyt kahdennettatoista kertaa. Aiempia palkinnonsaajia ovat mm. Adel Abidin, Jani Ruscica, Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen sekä Annette Arlander.

Estarriolan teoksia on parhaillaan nähtävillä Cinematic Senses -näyttelyssä 11.9.–4.10.2015 Exhibition Laboratoryssä (Merimiehenkatu 36, Helsinki). Ryhmänäyttelyn on kuratoinut Praxis – taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelman opiskelijat. Lokakuussa Estarriolan performanssi nähdään Sinne Galleriassa ja helmikuussa 2016 hänellä on näyttely Forum Boxissa Helsingissä.