Checkpoint Helsinki uudistuu – organisaation nimi on jatkossa PUBLICS

30.11.2017Kirjoittaja: Anna Salonen
PUBLICSin avajaisissa esiintyy mm. kallio manninen. Kuva: Valo Vairio.

Checkpoint Helsingin nimi ja visuaalinen ilme uudistuvat. Jatkossa nykytaiteen organisaatio tunnetaan nimellä PUBLICS. Nimenvaihdoksen lisäksi organisaatio ottaa käyttöönsä uudet toimitilat Vallilassa.

PUBLICSin viisi toimintaperiaatetta

PUBLICS on keskusteleva toimija, joka avaa dialogia paikallisen, alueellisen ja kansainvälisen taidekentän välille.

PUBLICS tilaa, tuottaa ja kuratoi ajallisia, pitkäkestoisia julkisen taiteen teoksia.

PUBLICS haluaa tunnistaa, aktivoida ja rakentaa nykytaiteen moninaista yleisöpohjaa.

PUBLICS on opetuksellinen, yhteiskunnallinen ja julkinen voimavara.

PUBLICS on sitoutunut keskustelemaan, kuratoimaan, kuvittelemaan ja toteuttamaan taidetta suhteessa yleisöön ja yhdessä yleisön kanssa.

Checkpoint Helsingin toiminta laajenee nimenvaihdoksen myötä.Organisaation uusi nimi PUBLICS lanseerataan 9. joulukuuta pidettävissä avajaisissa, jolloin PUBLICS käynnistää toimintansa uudessa toimipisteessä Helsingin Vallilassa. Ohjelmapäällikkö Eliisa Suvannon mukaan nimenmuutos viestii uudenlaisen aikakauden aloittamisesta organisaation toiminnassa.

”Halusimme nimenmuutoksella selkiyttää toimintaamme etenkin kansainväliseen suuntaan ja viestittää toiminnan avoimuudesta”, sanoo Suvanto.

Hän kertoo, että PUBLICSin tiloissa tullaan jatkossa järjestämään erilaisia tapahtumia kuten keskusteluja ja seminaareja. Tiloissa tulee toimimaan tulevaisuudessa myös yleisölle avoin taidealan erikoiskirjasto, jonka yhteyteen aukeaa lukusali. Suvannon mukaan kirjaston on tarkoitus rakentua pikkuhiljaa muun toiminnan rinnalla. Hän kertoo organisaation keskittyvän siihen, että tilat saataisiin yleisön käytettäväksi ensi vuoden alkupuoliskon aikana.

Vaikka organisaation toiminta laajenee jatkossa tapahtumatilan ja kirjaston myötä, niin toimintaperiaatteet pysyvät Suvannon mukaan samoina. Organisaatio tilaa, tuottaa ja kuratoi jatkossakin julkisen taiteen teoksia sekä toimii yhteistyössä paikallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Checkpoint Helsinki perustettiin 2013 Guggenheim Helsinki -aloitteen herättämän taidepoliittisen keskustelun myötä.