Helsingin kirjamessuilla luvassa keskustelua taiteen sisällöistä, tutkimuksesta ja tekijyydestä

23.10.2018Kirjoittaja: Nelli Tuominen
Viime vuonna Helsingin kirjamessuilla vieraili yli 84 000 ihmistä. Kuva: Helsingin Messukeskus

Tällä viikolla vietettävillä Helsingin kirjamessuilla järjestetään useita kuvataideaiheisia keskusteluja ja tapahtumia. Kokosimme niistä yhteen vinkkejä messukävijöille.

Miten tekijän asema ja oikeudet näkyvät nykypäivän taidemaailmassa, erityisesti kirjallisuudessa ja kuvataiteissa? Tutkijat Anette Alén-Savikko ja Sanna Nyqvist keskustelevat perjantaina 26.11., miten luovan työn menetelmät ja ehdot suhtautuvat tekijänoikeusjärjestelmän lähtökohtiin.

Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon voittanut Filippo Zambon on kirjamessuilla perjantaina Valokuvataiteen museon johtajan Elina Heikan haastateltavana. Palkinto myönnettiin Zambonille lokakuussa teoksesta The Komi Diary.

Tutkijaliitto järjestää messuilla tilaisuuden, jossa pohditaan avantgarde-käsitteen merkitystä nykypäivän kuvataiteessa, musiikissa ja kirjallisuudessa. Avantgarde, ääni ja tulevaisuus -keskustelu pohjautuu Luigi Russolon Hälyjen taide -suomennokseen. Keskustelemassa ovat Tanja Tiekso, Antti Salminen ja Karoliina Lummaa.

Messuilla kuullaan monia puheenvuoroja liittyen ajankohtaisiin, taideaiheisiin kirjoihin. Esimerkiksi taidemesenaatti Sara Hildénin elämäkerta on vasta julkaistu, ja siitä keskustellaan sunnuntaina. Hugo Simbergin pirut ja enkelit -elämäkerran kirjoittanut Helena Ruuska kertoo taiteilijan elämästä messuilla sunnuntaina. Ateneumin taiteilijat -kirjasarjasta keskustelemassa ovat sunnuntaina Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen ja taidehistorioitsija Marja Lahelma Ateneumin yleisötyöpäällikkö Satu Itkosen johdolla.

Taideyliopisto järjestää useita tilaisuuksia

Taideyliopisto on mukana messuilla monin tapahtumin. Sunnuntaina 28.10. Taideyliopiston osastolla Messukeskuksessa (6k60) järjestetään esimerkiksi keskustelu ja työpaja, jossa pohditaan taiteen tekoa jälkifossiilisella ajalla. Keskustelu pohjaa Taiteen metsittymisestä – Harjoitteita jälkifossiilisiin oloihin -teokseen. Keskustelemassa ovat kuvataiteilija-tutkijat Henna Laininen ja Markus Tuormaa, joita haastattelee Aleksis Salusjärvi. Keskustelua seuraa työpaja, jossa yleisö pääsee osallistumaan konkreettisiin ilmastokriisin jälkeisten olojen käytäntöihin, kuten jalkarätin käärimiseen ja virsun paulojen sitomiseen.

Kuinka tutkia kosketusta taiteessa, kysytään Taideyliopiston järjestämässä Kosketus, alttius, hienovaraisuus – Miten tutkia kosketusta? -keskustelutilaisuudessa. Kuvataideakatemian julkaisema teos Figures of Touch pohtii, kuinka kosketuksen ulottuvuuksia voidaan tutkia taiteessa. Kirja tutkii kosketuksen teemaa yhdistämällä taiteellisia, filosofisia ja teknisiä lähestymistapoja. Kokoelman kirjoittajat ovat eturivin ajattelijoita kuvataiteen, esitystaiteen ja filosofian aloilta. Kirjan pohjalta keskustelevat tutkijat Miika Luoto ja Laura Gröndahl.

Taiteen, uskonnon ja hengellisyyden suhteesta kuvataiteesta keskustellaan perjantai-iltana. Taideyliopiston Messukeskuksen pisteellä aihetta käsittelevät Grant White ja Jyrki Siukonen. White ja Siukonen ovat kirjoittaneet aiheesta esseekokoelman Imaging the Spiritual Quest – Explorations in Art, Religion and Spirituality. Kirjoittajia haastattelee Maaria Ylikangas.