Kuva sensuroimattomasta Ceci n’est pas mon corps -kohtauksesta Utrechtissa 2013. Kuva: Willem Popelier

Korkein hallinto-oikeus: Baltic Circle -esityksen kieltäminen oli lainvastaista

Kuva sensuroimattomasta Ceci n’est pas mon corps -kohtauksesta Utrechtissa 2013.
Kuva: Willem Popelier

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan poliisilla ei ollut oikeutta kieltää Ceci n`est pas… -teoskokonaisuuteen liittyvää esitystä Baltic Circle -festivaalilla 2014.

Poliisi esti hollantilaisen Dries Verhoevenin Ceci n`est pas… -teoskokonaisuuteen kuuluvan esityksen 16. marraskuuta 2014. Mon Corps -esityksessä nainen istuu alastomana valaistussa lasikopissa.Poliisi perusteli aikanaan päätöstään mm. sillä, että teos loukkaa sukupuolisiveellisyyttä. Myös Helsingin hallinto-oikeus päätyi ratkaisussaan samaan lopputulokseen. Q-teatteri valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Sekä taiteilija että festivaalin edustajat kritisoivat poliisin toimintaa jyrkästi:

”83-vuotias alaston malli istuu naamio ja peruukki päässään paikallaan viisi tuntia kuin hän olisi mallinukke näyteikkunassa. Aikana, jona mallin keski-ikä on 19 vuotta, tahdon näyttää ihmisille epätavallisen representaation sanasta ”keho”. Voimmeko katsoa ongelmitta vanhan naisen alastonta kehoa, vai onko oman ikääntymisemme kohtaaminen liian raskasta?”, kommentoi taiteilija Dries Verhoeven festivaalin kotisivulla.

Teosta oli aiemmin esitetty kahdeksassa eurooppalaisessa kaupungissa.

“Helsinkiläisenä festivaalijohtajana minua hävettää, että Helsinki on ainoa kaupunki, jossa tätä teosta on sensuroitu”, kommentoi Baltic Circle -festivaalin silloinen johtaja Eva Neklyaeva festivaalin sivuilla.

Korkein hallinto-oikeus toteaa omassa ratkaisussaan, että hallinto-oikeuden ja poliisilaitoksen päätökset eivät ole lainmukaisia. Poliisilla ei ollut oikeutta ennalta estää puheena olevaa taide-esitystä.Korkein hallinto-oikeus korostaa, että sananvapauden rajoittaminen on mahdollista vain äärimmäisen poikkeuksellisissa tapauksissa. Tässä KHO punnittuaan eri näkökohtia perustuslain ja ihmisoikeussopimusten valossa päätyi katsomaan, ettei kokoontumislain mukaista perustetta kieltää taide-esitys ollut.