Kritiikin Kannukset -palkinto Suohpanterrorille

28.4.2016

 

TSuohpanterrorin teoksia Viimeinen Taiteilijat -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa 2014. Kuva: Patrik Rastenberger.
Suohpanterrorin teoksia Viimeinen Taiteilijat -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa 2014. Kuva: Patrik Rastenberger.

Suomen arvostelijain liitto ry. SARV on myöntänyt tänä vuonna Kritiikin Kannukset -palkinnon anonyymille taiteilijaryhmä Suohpanterrorille. Vuodesta 2012 toiminut saamelaistaiteilijoiden ryhmä on murtautunut lyhyessä ajassa suuren yleisön tietoisuuteen ja taidemaailman arvostetuksi toimijaksi.

Pääasiassa Saamenmaalta käsin toimiva nuorten kuvataiteilijoiden kollektiivi on ennen kaikkea aktivistiryhmä. Suohpanterror käyttää julistetaidetta ja performanssia kiinnittääkseen huomion Suomen alkuperäiskansan asemaan. Suohpanterrorin taidetta on nähty vuonna 2014 Suomen Taiteilijaseuran Viimeinen Taiteilijat-näyttelyssä Helsingin Taidehallissa ja sen jälkeen Mäntän kuvataideviikoilla ja Kiasmassa.

SARV kiittää Suohpanterroria siitä, että ryhmä käyttää taiteen kieltä iskevästi ja taiten. Ryhmän nimi, Suohpanterror, eli suopunkiterrori, viittaa saamelaiskulttuurin ja sen puolesta tehtävään aktivismiin. Ryhmän julistetaiteessa yhdistyvät taiteen historian ikonit ja populaarikulttuurin kuvasto dokumentaarisiin aiheisiin.

Ryhmä on kritisoinut mm. Saamenmaan luonnonvarojen riistoa, saamelaiskulttuurin kaupallistamista ja omimista sekä alkuperäiskansan näkökulman sivuuttamista poliittisessa päätöksenteossa. Se on puhunut alkuperäiskansaan kohdistuvasta rasismista ja saamelaisten oikeudesta kulttuuriin ja saamelaiseen identiteettiin. Suohpanterror on kiinnittänyt huomiota myös siihen, kuinka Suomi ei ole ratifioinut alkuperäis- ja heimokansojen asemaa koskevaa kansainvälistä ILO 169 -sopimusta.

Suohpanterror on ensimmäinen Kritiikin Kannukset saava anonyymi taiteilijaryhmä.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

Palkintolautakuntaan 2015–2016 kuuluivat puheenjohtajana Harri Kuusisaari, varapuheenjohtajana Sini Mononen, jäsenet Ansa Aarnio, Heikki Jokinen, Mervi Kantokorpi, Maaria Niemi, Hannu Saha, Antti Suvanto ja Matti Tuomela.