Kulttuuriministeri Terho: Kuvataiteen alalla tilanne on hankala

14.11.2017Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen
Ministeri Sampo Terhoa haastatteli Arkadia-seuran tilaisuudessa Ylen toimittaja Seppo Putkonen.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho tunnustaa kuvataiteilijoiden heikon taloudellisen aseman ja alan rakenteelliset ongelmat. Terho kertoi taide- ja taiteilijapoliittisista näkemyksistään tänään eduskunnan Arkadia-seuran tilaisuudessa. Selkeitä ratkaisuja hänellä ei kuitenkaan ollut tarjota kuvataiteen ahdinkoon.

Ministeri Sampo Terho (sin) avasi tänään taide- ja taiteilijapoliittisia näkemyksiään eduskunnan Arkadia-seuran kyselytilaisuudessa. Ministeriä tenttasivat taide- ja kulttuurialan järjestöt.

Terho kertoi ajavansa kulttuuriministerinä taiteilijoiden ja koko luovan alan toimintaedellytyksien parantamista. Hän myönsi, että erityisesti kuvataiteilijoiden taloudellinen ahdinko on vaikea ongelma. Kuvataiteilijat ovat kaikista taiteilijoista pienituloisimpia.

”Kuvataiteen alalla tilanne on hankala. Ei ole instituutioita, joissa on virkoja. Kuvataide on hankalampi kenttä kuin muut alat”, sanoi Terho.

Selkeitä ratkaisuja kuvataiteilijoiden toimeentulon parantamiseksi Terholla ei ollut tänään tarjota. Apurahojen määrän ja tason suhteen hän käänsi kysymyksen Taiteen edistämiskeskuksen vastuulle. Taike vastaa apurahojen kohdentamisesta ja määristä saamansa määrärahan puitteissa.

”En voi luvata, että määräisin asiasta poliittisella ohjauksella.”

Ajatusta kuvataiteen arvonlisäveron laskemisesta Terho kommentoi toteamalla, ettei opetus- ja kulttuuriministeriö ole yksin toimivaltainen asiassa, vaan sanansa sanoo myös valtiovarainministeriö. Samoin on yritysten taidehankintojen verovähennysoikeuden suhteen. Sitä Terho kertoo voivansa pohdiskella keinona parantaa kuvataiteilijoiden asemaa.

Terhon kulttuuriministerikaudella tehdään merkittäviä muutoksia ja linjauksia valtion taide- ja taiteilijapolitiikassa. Suuri uudistus liittyy valtionosuusjärjestelmään, jota koskeva selvitys valmistuu vuodenvaihteessa. VOS-järjestelmää laajennetaan niin, että etenkin uudet esittävän taiteen ryhmät voisivat päästä järjestelmän piiriin.

Tällä hallituskaudella ehdotuksensa luovan talouden kehittämiseksi on jo jättänyt Anne Brunilan työryhmä. Osana ehdotuksiaan työryhmä esitti myös luovien alojen ammattilaisten ja taiteilijoiden sosiaaliturvan parantamista. Yksi esityksistä liittyy taiteilijoiden eläkkeisiin, joiden kertymistä työryhmä halusi selkeyttää. Eläketurvan parantamista selvitetään parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Kulttuuriministerin kanta asian edistämiseen on varovaisen myönteinen.

”Haluaisin, että taiteilijoiden toimintaedellytykset olisivat paremmat”, totesi Terho.

Lue myös:

Terho asetti työryhmän linjaamaan taide- ja taiteilijapolitiikkaa