Lapinlahteen avautuu kesällä uusi nykytaiteen galleria

4.4.2016Kirjoittaja: Miisa PulkkinenValokuvaaja: Julia Weckman
Galleria Lapinlahdessa on neljä huonetta. Osa tiloista on jätetty tarkoituksella
Galleria Lapinlahti koostu neljästä huoneesta ja pienestä projektitilasta. Osassa huoneista seinät on jätetty revitylle tapetille, osan seinät on maalattu.

Taiteilijakollektiivi Kunst avaa kesäkuussa Helsingin Lapinlahden entiseen sairaalaan uuden nykytaiteen gallerian. 135-neliöinen tila saa nimen Galleria Lapinlahti. Näyttelyhaku on nyt meneillään, ja hakijoilta toivotaan kokeilevia sekä vuorovaikutteisia ehdotuksia.

Uuden gallerian avaa kuuden jäsenen muodostama Taiteilijakollektiivi Kunst, joka haluaa esitellä laajasti nykytaiteen monia muotoja.

”Kaikki mediat ovat tervetulleita”, kertoo Taiteilijakollektiivi Kunstin jäsen Christina Holmlund.

Kollektiivi haluaa painottaa yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutteisuutta. Näyttelyaikaa hakevan taiteilijan tulee pitää näyttelyn yhteydessä vähintään yksi avoin näyttely- tai taiteilijaesittely. Suotavaa on järjestää myös muita tapahtumia, kuten työpajoja, luentoja tai prosessin esittelytilaisuuksia. Kollektiivi toivoo, että galleriasta muodostuu koelaboratorio ja kohtaamispaikka sekä taiteilijoille että yleisölle.

”Haluamme olla taiteilijalähtöinen, kokeileva ja taiteen kentän moninaisuutta esittelevä galleria”, sanoo Holmlund.

Galleria Lapinlahden käytössä on peräti 130 neliötä näyttelytilaa, joka on aikanaan ollut Lapinlahden sairaalan ylilääkärin käytössä. Lisäksi galleriaan kuuluu viiden neliömetrin projektitila sairaalarakennuksen toisessa kerroksessa. Käytössä on myös ulkotilaa. Kolmen viikon näyttelyjaksoja haetaan avoimella haulla keväisin ja syksyisin. Galleria toimii Lapinlahden Lähde Oy:n alaisuudessa. Lapinlahden Lähde on yhteistyöhanke, johon osallistuu mielenterveys- ja kulttuurialan toimijoita.