Lasitaiteilija Renata Jakowleff voitti tämän vuoden Ornamo-palkinnon

27.4.2018
Kuva: Aleksi Poutanen

Vuoden 2018 Ornamo-palkinnon voittaja on lasitaiteilija ja Muotobetoni-innovaation kehittänyt Renata Jakowleff. Voittajan valitsijan, toimittaja Sami Sykön mielestä Suomessa tarvitaan Jakowleffin kaltaisia oivaltajia, jotka pystyvät uudistamaan perinteisiä teollisuudenaloja.

Jakowleff on unkarilaissyntyinen, Suomessa työskentelevä taiteilija, joka on urallaan tehnyt pitkäjänteistä ja kokeellista työtä lasin ja viime vuosina myös betonin parissa. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) vuonna 2010.

Valmistumisestaan lähtien Jakowleff on ollut aktiivinen kansainvälisissä näyttelyissä, messuilla ja kilpailuissa ja pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä. Hänen teoksiaan on valtion ja Suomen lasimuseon kokoelmissa sekä ulkomaisissa yksityisissä kokoelmissa.

Jakowleffin mielestä taiteilijoiden ideoita ja kritiikkiä tulisi kuunnella ja hyödyntää enemmän rakennetun ympäristön suunnittelussa ja koko yhteiskunnassa.

Viime vuosina taiteilija on kehittänyt Muotobetoni-menetelmän, jolla arkiseen betoniin saadaan tehtyä kolmiulotteisia, koristeellisiakin pintoja. Menetelmä pohjautuu materiaalin käyttäytymiseen betonivalun aikana ennen massan kovettumista. Taiteilija oivalsi hyödyntää menetelmässä kangasta yhtenä muottipintana.

”Muotobetoni pohjautuu tekniikkaan, jonka keksin lasin parissa. Idea ei ollut siirrettävissä sellaisenaan. Tarvittiin jokin väline imitoimaan lasin pintajännitystä. Kangas ratkaisi monia muita ongelmia ja mahdollisti koko teksturoinnin betonin pintaan”, Jakowleff kertoo.

”Ajattelen, että omia vahvuuksiani suhteessa teollisuuteen ovat tietynlainen hulluus ja toisaalta tinkimättömyys. Olen ollut todella positiivisesti yllättynyt betonialan halusta ja kyvystä ottaa nämä vastaan. Vaikka toimintamme on monella muotoa erilaista, me jaamme intohimon materiaaliin ja siinä piilevään, ehtymättömään potentiaaliin.”

Jakowleffin mielestä taiteilijoiden ideoita ja kritiikkiä tulisi kuunnella ja hyödyntää enemmän rakennetun ympäristön suunnittelussa ja koko yhteiskunnassa.

”Koen itse, että taiteilijat ovat yhteiskunnassa monella tapaa ulkopuolisia. Tästä syntyvä, ja taiteelle lähtökohtaisesti taattava vapaus ja intressittömyys on hedelmällinen maaperä kokonaan uudenlaiselle ajattelutavalle.”

Ornamo-palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Palkinto on muotoilualalla arvostettu tunnustus, joka tekee näkyväksi ajankohtaista muotoilua ja taideteollista taidetta. Ornamon jäsenet ehdottavat joukostaan ansioituneita tekijöitä, joista Ornamon hallitus valitsee kolme ehdokasta. Palkinnon voittajan päättää hallituksen valitsema ulkopuolinen asiantuntija.