Miracle Workers Collective Suomen paviljonkiin Venetsiaan 2019

8.5.2018

Miracle Workers Collective: Outi Pieski (vasemmalla), Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Giovanna Esposito Yussif, Christopher Wessels ja Lorenzo Sandoval.

Miracle Workers Collective toteuttaa vuoden 2019 Venetsian biennaalin Suomen Alvar Aalto -paviljongin näyttelyn. Kollektiivi valittiin Framen avoimen haun kautta.

Kollektiivin perustajajäseniin kuuluvat kuraattori Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, taiteilija ja aktivisti Outi Pieski, avustavat kuraattorit Giovanna Esposito Yussif ja Christopher Wessels sekä tilasuunnittelija Lorenzo Sandoval

“On suuri kunnia työskennellä kollektiivina ja kollektiivissa, jonka nämä älykkäät ja uutterat yksilöt muodostavat. Kollektiivi kuvittelee ja toteuttaa Suomen Alvar Aalto -paviljonkiin kohtaamisten ja diskurssien, neuvottelun ja sovinnon, kitkan ja kuntoutuksen tilan, jossa estetiikka ja etiikka elävät rinnakkain”, sanoo kuraattori Bonaventure Soh Bejeng Ndikung.

Näyttelyn lisäksi Miracle Workers Collective tuottaa Venetsiaan sarjan tapahtumia, joissa kollektiivin toiminta manifestoituu performatiivisin, diskursiivisin, elokuvallisin ja äänellisin keinoin. Toteutuksessa ovat mukana muiden muassa vapaa kirjoittaja ja kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim, kirjoittaja ja elokuvantekijä Khadar Ahmed, kirjoittaja ja elokuvantekijä Hassan Blasim, koreografi Sonya Lindfors, nykytaiteilija ja muusikko Leena Pukki, nykytaiteilija ja aktivisti Martta Tuomaala, kuvaaja Christopher L. Thomas sekä tarinankertoja Suvi West.

“Jos ajatellaan, että ihmiset ovat olleet tekemisissä sen kanssa, mikä on mahdollista, ja että ‘tämän päivän maailma on tällaisten, ihmisten luomien mahdollisten asioiden tulos’, kuten Sun Ra on sanonut, niin millaisia tuloksia syntyisi, jos kuviteltaisiin ja oltaisiin tekemisissä mahdottoman kanssa?” kollektiivi kysyy.

Frame etsi näyttelyehdotuksia 2019 Venetsian taidebiennaaliin avoimella haulla. Viisihenkisen tuomariston muodostivat Salzburgin modernin taiteen museon johtaja Sabine Breitwieser, kuraattori Natasha Ginwala, taiteilija Terike Haapoja ja Helsingin taidemuseon HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila. Framen toimitusjohtaja Raija Koli toimi tuomariston puheenjohtajana.

“Ehdotus tuo uuden ja innovatiivisen lähestymistavan suomalaiseen taidemaailmaan ottaen kantaa myös pakottaviin kansainvälisiin kysymyksiin”, toteaa tuomaristo päätöksestään.