Myllymäki ja Taanila mukaan Pohjoismaiseen paviljonkiin Venetsian biennaalissa

21.11.2016
Mika Taanila, Kuva: © Anne Hämäläinen. Pasi ”Sleeping” Myllymäki, Kuva: © Risto Legenda Laakkonen.
Mika Taanila, Kuva: © Anne Hämäläinen. Pasi ”Sleeping” Myllymäki, Kuva: © Risto Legenda Laakkonen.

Pasi ”Sleeping” Myllymäki ja Mika Taanila on valittu mukaan Pohjoismaiseen paviljonkiin seuraavassa Venetsian taidebiennaalissa. Ryhmänäyttelyssä on kaikkiaan kuusi eri sukupolven taiteilijaa.

Venetsian biennaalin Pohjoismainen paviljonki esittää ensi keväänä ryhmänäyttelyn nimeltä Mirrored. Näyttelyssä nähdään teoksia kuutta eri sukupolvea edustavilta taiteilijoilta, jotka ovat Siri Aurdal, Nina Canell, Charlotte Johannesson, Jumana Manna, Pasi Myllymäki ja Mika Taanila.

Näyttelyn kuratoi Mats Stjernstedt, joka on toiminut Oslon Kunstnernes Husin johtajana vuodesta 2011. Hänet on nimitetty Malmön taidehallin johtajaksi tammikuusta 2017.

Taiteen uranuurtajia ryhmänäyttelyssä edustavat Siri Aurdal (s. 1937), Charlotte Johannesson (s. 1943) ja Pasi ”Sleeping” Myllymäki (s. 1950). Aurdalin moduulipohjaiset veistokset haastavat kuvanveiston välineenä ja luovat sille uudenlaisia edellytyksiä. Johannesson puolestaan ottaa taiteilijana lähtökohdakseen perinteisen tekstiilitaiteen ja kääntää seinävaatteiden loogisen muodon tietokonepohjaisiksi pikseleiksi. Ennen elokuva-urastaan luopumista Myllymäki ehti vuosina 1976–1985 tehdä 44 kokeellista Super 8 -elokuvaa, joissa hän hyödynsi erilaisia elementtejä graafisesta suunnittelusta performanssiin.

Mika Taanila (s. 1965) tunnetaan parhaiten elokuvistaan sekä video- ja ääni-installaatioistaan. Tulevaan näyttelyyn Taanila tekee uusia elokuvakirjallisuuteen perustuvia montaasiteoksia.

Kuvanveistoa ja installaatiota käyttävässä kokeellisessa taiteessaan Nina Canell (s. 1979) puolestaan käsittelee kiinteitä materiaaleja yllättävin tavoin.  Jumana Manna (s. 1987) käsittelee työssään taiteen ja elämän reunaehtoja Lähi-idän nykytilanteessa ulottaen välineensä kuvanveistosta installaatioon ja elokuvaan.

Norjalaisen Sverre Fehnin suunnittelema Pohjoismaiden paviljonki valmistui vuonna 1962, ja on siitä lähtien toiminut Ruotsin, Suomen ja Norjan yhteistyön tilana. Viimeisten kolmen biennaalin yhteydessä paviljongin näyttelyformaattia on kehitetty siten, että kukin maa tilaa sitä varten tehdyn projektin.

Vuosina 2017–2021 Pohjoismaiden paviljongissa on esillä yhteisprojekti, jossa kaikki kolme maata ovat tasapuolisesti edustettuna. Maat toimivat vuorollaan näyttelykomissaarina ja paviljongin toiminnanjohtajana seuraavasti: 2017 Moderna Museet, Ruotsi, 2019 Visuaalisen taiteen keskus Frame, Suomi, ja 2021 Office for Contemporary Art (OCA), Norja.