Pääkirjoitus: Seksuaalinen häirintä on tullut päivänvaloon – nyt se täytyy saada loppumaan

20.11.2017

Taiteilija-lehden kysely seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta paljastaa vakavia ongelmia suomalaisessa kuvataiteessa. Kyseessä on selvästi tabu, koska jopa osa  ahdistelua kokeneista epäilee ongelman olemassaoloa. Taiteilija-lehden päätoimittaja Miisa Pulkkinen vaatii nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle.

Taiteilija-lehden kysely seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta kertoo karusta todellisuudesta kuvataidealalla. 140 vastaajasta yli puolet on kokenut seksuaalista häirintää. Lähes 50 vastaajaa on kokenut suoranaista ahdistelua, johon on liittynyt kosketus tai koskettelua. Se on lainsäädännön mukaan rikos, josta poliisi voi kirjoittaa ahdistelijalle sakon vaikka heti paikan päällä, jos asiaton koskettelu tapahtuu vaatteiden päältä. Muussa tapauksessa rikos etenee esitutkintaan.

Tämä tiedoksi sille kyselyn vastaajalle, joka toivoi, että ” Toivottavasti näihin tuloksiin ei vaikuta vääristävästi jotkut ”vuonna 1996 joku taputti mua pyllylle pikkujouluissa” -kaltaiset suuret tregediat…”. Jos tämä tuntuu kohtuuttomalta, lainsäädäntöön voi yrittää vaikuttaa vaikkapa ottamalla yhteyttä omaan kansanedustajaan. Tänä aikana tosin on epätodennäköistä, että joku lähtisi ajamaan parempia oikeuksia ahdistelijoille.

#MeToo-somekampanja on paitsi tuonut seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun päivänvaloon, se on myös saanut päitä putoilemaan.

#MeToo-somekampanja on paitsi tuonut seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun päivänvaloon, se on myös saanut päitä putoilemaan. Kohun aloittaneet kymmenet syytökset elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia vastaan ovat johtaneet siihen, että Weinstein on erotettu tuotantoyhtiöstään ja Yhdysvaltain elokuva-akatemiasta. Oikeusprosessit ovat vasta alkamassa. Kuvataidealalla Artforumin kustantaja Knight Landesman erosi tehtävästään kun yhdeksän naista oli syyttänyt häntä ahdistelusta, ja lehden entinen työntekijä oli nostanut kanteen kustantajaa sekä lehteä vastaan. Tässä kuussa Armory Show’n toimitusjohtaja Benjamin Genocchio ilmeisesti painostettiin jättämään työnsä kun New York Times oli julkaissut jutun, jossa häntä vastaan esitettiin häirintäsyytöksiä.

Ruotsissa #MeToo on tuonut esiin vakavia ongelmia etenkin media- ja teatterialalla. 700 näyttelijää ja 650 oopperalaulajaa on kertonut kohdanneensa työssään häirintää, ahdistelua ja seksuaalista väkivaltaa. Yhä uusia tapauksia tulee esiin sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #tystnadtagning (viittaa elokuvan kuvauksissa käytettävään hiljaisuus-fraasiin). Lisäksi valtiollisessa Dramaten-teatterissa on ilmennyt vakava ahdistelutapaus. Kun se tuli julkisuuteen, Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke vaati teatterilta välittömiä toimenpiteitä ja tuomitsi ahdistelun koko kulttuurialalla.

Seksuaalinen häirintä on tabu Suomen kuvataidealalla. Siitä kertoo se, että vaikka Taiteilija-lehden kyselyssä 52 % vastaajista oli kokenut häirintää ja 36 % suoranaista ahdistelua, vain 38 % piti häirintää ja ahdistelua ongelmina suomalaisessa kuvataiteessa. Moni häirintää kokenut ilmeisesti uskoo, että kyse oli vain yksittäistapauksesta.

Nyt voi olla varma, että seksuaalista väkivaltaa, ahdistelua ja häirintää tapahtuu myös suomalaisessa kuvataiteessa.

Nyt voi olla varma, että seksuaalista väkivaltaa, ahdistelua ja häirintää tapahtuu myös suomalaisessa kuvataiteessa.  Siihen ovat kertomusten perusteella syyllistyneet eri aikoina miehet, naiset, kollegat, asiakkaat, museonjohtajat, galleristit, kriitikot, opettajat ja oppilaitoksen henkilökunta.

Taiteilija-lehden kysely oli anonyymi, eikä se edes pyrkinyt täydelliseen kattavuuteen. Tilastollisesti kattavan selvityksen tekeminen olisi vaatinut huomattavasti enemmän aikaa. Mielestämme oli tärkeämpää selvittää edes osin, tapahtuuko seksuaalista häirintää kuvataiteessa. Toivottavasti asia tutkitaan vielä perinpohjaisesti.

Tapauksia paljastui niin paljon, että ongelma on selvästi vakava. Se täytyy ratkaista, ja poliisi sekä oikeuslaitos ovat vain osa ratkaisua. Nyt täytyy viritä tahto ja keinot ehkäistä tulevat häirintä-, ahdistelu- ja väkivaltatapaukset. On aika julistaa nollatoleranssi.

 

Miisa Pulkkinen, Taiteilija-lehden päätoimittaja