Perttu Saksan teosehdotus Kartta. Kuva: Valtioneuvoston kanslia.

Perttu Saksa voitti presidentti Koiviston hautamuistomerkkikilpailun

Perttu Saksan teosehdotus Kartta. Kuva: Valtioneuvoston kanslia.

Kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksa on voittanut presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun. Voittajat julkistettiin tänään Säätytalolla Helsingissä.

Perttu Saksan Kartta-teosehdotus palkittiin 10 000 eurolla. Toiseksi sijoittui kuvanveistäjä Matti Nurmisen suunnittelema  Tarttis tehdä jotain ja kolmanneksi kuvanveistäjä Bjarne Lönnroosin ehdotus Jää sulaa. Toinen palkinto on 5 000 euroa ja kolmas 3 000 euroa. Lisäksi jaettiin 1 000 euron tunnustuspalkinto kuvanveistäjä Pertti Mäkisen ehdotukselle Heijastus.

Perttu Saksan Kartta-teos koostuu mustasta diabaasista ja kultauksesta, joka viittaa japanilaiseen kintsugi-tekniikkaan.  Kilpailun palkintolautakunta pitää kokonaisuutta loisteliaan yhtenäisenä.

”Eroosio on kuluttanut kiven palasiksi, mutta uudelleenkoottu kokonaisuus on inhimillisempi ja enemmän kuin alkuperäinen täydellisyys”, mainitsee palkintolautakunta arvostelussaan.

Saksa kertoo olleensa jo vuosia kiinnostunut japanilaisesta kintsugista, jossa rikkoutunut keramiikka korjataan kullan ja liiman seoksella. Tekniikka korostaa murtumia sen sijaan, että se pyrkisi peittämään ne.

”Kiven päällä oleva kintsugi-idea on ollut mulla luonnoskirjassa tosi pitkään. Se tuli heti mieleen kun kilpailu alkoi. Tekniikan merkitys ja sen siirtäminen hautakiveen tuntui kuin tehdyltä tähän”, Saksa kertoo.

Saksa kuvasi presidentti Koivistoa Ylioppilaslehteen kymmenisen vuotta sitten, ja kohtaaminen oli vaikuttava.

”Hän on ensimmäinen valtionpäämies, joka kosketti omaa maailmaa. Koiviston kohtaaminen jätti lähtemättömän jäljen, ja varmaan sen inspiroimana luin muutaman hänen kirjoittamansa kirjan. Hän on ollut hyvin vaikuttava henkilö mulle.”

Omaisia palkintolautakunnassa edustanut Heikki Allonen löysi Kartta-teoksesta useita yhtymäkohtia presidentti Koiviston elämään. Koiviston presidenttikausilla tapahtui suuria maailmanpoliittisia muutoksia, kun Suomi lähentyi Euroopan unionia, Berliinin muuri murtui ja Neuvostoliitto hajosi. Allonen kertoi palkinnonjakotilaisuudessa, että kartat olivat presidentille myös henkilökohtaisesti tärkeitä, ja Koivistolla oli karttapallo jokaisessa tilassa, jossa hän vietti aikaansa. Allosen mukaan Koivisto vei karttapallon jopa sairaalaan, kun hänen tyttärensä Assi oli toipumassa leikkauksesta.

”Suvun piirissä olemme sitä mieltä, että oikea teos voitti.”

Presidentti Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailu

Yleinen kilpailu pidettiin ajalla 2.1.-14.3.2018.

Kilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran kuvataidekilpailujen sääntöjä.

Kilpailun 17 kärkiehdotusta on esillä näyttelyssä Säätytalossa Helsingissä (Snellmaninkatu 9-11). Näyttely on avoinna yleisölle 10.–20. huhtikuuta arkisin klo 9–16.

Teosehdotukset ovat esillä myös valtioneuvoston sivuilla: http://vnk.fi/muistomerkkikilpailu

Perttu Saksa tunnetaan valokuvataiteilijana, ja hän on muun muassa voittanut Fotofinlandian 2014 sekä esittänyt valokuvateoksia Ars Fennica -ehdokkaiden näyttelyssä Kiasmassa 2017-2018.

Onko Saksa nyt muuttanut taiteellisen työnsä suuntaa?

”En ole koskaan ajatellut, että olisin rajoittunut johonkin tekniikkaan. Tietysti tekniikka valikoituu sitä kautta, että kun käytät jotain tekniikkaa paljon, alat ajatella sen kautta. Mun isä (kuvanveistäjä Juhani Saksa) on tehnyt kivestä kaikkea, ja se on sitä kautta läheinen materiaali. Rakastan kuvanveistoa.”

Presidentti Koiviston hautamuistomerkin on tarkoitus olla valmis ja paikoillaan Hietaniemen hautausmaalla presidentti Koiviston syntymäpäivänä 25.11.2018.