Selvitys esittää arkkitehtuuri- ja designmuseota uuteen yhteiseen rakennukseen

21.8.2018
Designmuseo on viime vuosina rikkonut kävijäennätyksiään. Kuva: Otso Kaijaluoto

Selvitys uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamisesta suosittaa nykyisten museoiden yhdistämistä yhdeksi organisaatioksi.

Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota ehdotetaan sijoitettavaksi Helsinkiin uudisrakennukseen, joka olisi arkkitehtuuriltaan ja muotoilultaan kiinnostava ja vastaisi nykyaikaisen museotoiminnan vaatimuksia.  Selvityksen ovat tilanneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupunki, Designmuseon säätiö ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiö. Se luovutettiin tänään eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelle.

– Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo ovat keskeisiä museoitamme ja ministeriö pitää tärkeänä, että niiden osaaminen ja kokoelmat saataisiin vahvemmin esille ja käyttöön. Uusi museokokonaisuus tarjoaisi näkyvyyttä ja vaikuttavuutta sekä museotoimintaan että laajemmin arkkitehtuurin ja designin toimialoille, toteaa Sampo Terho.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki päättävät jatkoselvitysten aloittamisesta yhteistyössä nykyisten museo-organisaatioiden kanssa syksyn aikana.

Museota toivotaan meren läheisyyteen

Helsingin kaupunki antoi selvitysryhmälle sekä ensi- että toissijaisia vaihtoehtoja museon mahdollisesta sijainnista. Ryhmä sulki vaihtoehtoja pois ja toivottuja mahdollisia sijainteja jäi kaksi: Eteläsatama (Makasiiniranta) ja Hietalahdenranta.

Eteläsatamaan kaavailtiin pitkään Guggenheim-museota ja siksi tontin rakentamismahdollisuuksia on selvitetty pitkälle. Merellisen ympäristön katsotaan tuovan museolle lisäarvoa ja se olisi turisteille helpommin saavutettavissa. Helsingin kaupunki haluaa kehittää Kauppatorin aluetta ja sen kävelykeskustaa, ja museon myötä Eteläranta, Kasarmitorin ympäristö  ja rantareitin tyhjä osuus elävöityisivät.

Hietalahdessa museo sijaitsisi Bulevardin akselin päätteenä, Hietalahden torin tuntumassa. Hietalahden halli ja Sinebrychoffin taidemuseo sekä raitiovaunupysäkit olisivat tällöin lähellä. Hietalahden alueessa on omat haasteensa, sillä tontilla nyt sijaitsevan ravintolan vuokrasopimus päättyy vuoden 2026 lopussa, joten sen päättämisestä aiemmin olisi neuvoteltava. Osin veden päällä sijaitseva paikka on myös rakennusteknisesti vaativa, joten rakennettavuusselvitykset vaaditaan ennen jatkosuunnittelua.

Selvitystyö käynnistyi keväällä 2018. Selvityksen laativat toimitusjohtaja Tuomas Auvinen, strategia- ja luova johtaja Mirkku Kullberg ja kehittäjä Ulla Teräs. Selvitystyön tukena oli valtion, kaupungin ja museoiden edustajista koostunut tukiryhmä.

Tutustu selvitykseen täällä.