Tarinankertoja kahdesta kulttuurista

13.12.2018Kirjoittaja: Rosa KuosmanenValokuvaaja: Nelli Tuominen
Marja Helander ja teos Rockaway Beach I (2017).

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto myönnetään tänä vuonna taiteilija ja ohjaaja Marja Helanderille. Hänen teoksissaan saamelaisaiheet, identiteettikysymykset ja ihmisen suhde ympäristöönsä saavat monitulkintaisia ilmenemismuotoja. Helanderin monipuolinen tuotanto koostuu valokuvista, installaatioista sekä performatiivisista videoista ja lyhytelokuvista, joissa taiteilija esiintyy usein itse.

Viime vuosina Marja Helander on keskittynyt työskentelyssään saamelaisaiheisiin, kuten nostamaan esille kysymyksiä saamelaisten oikeuksista pohjoisen Lapin maihin ja siihen, kenellä on päätäntävalta maiden käytöstä. Hän tarkastelee teoksissaan myös omaa taustaansa suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin välissä. Taiteilijalle on kuitenkin tärkeää, että hänen teoksensa ovat katsottavissa ilman tiukkoja ennakkotulkintoja.

”Yritän lähteä taiteessani liikkeelle siitä, mikä minua henkilökohtaisesti kiinnostaa. Joskus se osuu johonkin ajankohtaiseen poliittiseen teemaan, joskus taas ei. En koe kantaaottavuutta miksikään agendaksi, jota minun pitäisi tiukasti seurata. Taideteoksessa pitää olla myös ilmaa, jota hengittää, tilaa vapaille tulkinnoille”, Helander sanoo.

Innoituksen työhönsä taiteilija saa tarinoista, huumorista, ihmiselon sattumuksista ja myötäelämisen tunteista, mutta myös epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta ja siitä kumpuavasta halusta muuttaa maailmaa. Laaja-alaisen tekijän työskentely lähtee yleensä liikkeelle yksittäisestä mielikuvasta, ja väline valikoituu myöhemmin sen mukaan, mikä tuo idean parhaiten esille.

”Tällä hetkellä olen kiinnostunut erityisesti liikkuvan kuvan ja siihen liittyvän tarinankerronnan mahdollisuuksista. Olen usein käyttänyt itseäni mallina teoksissani, ja performatiiviset videoteokseni saavat myös jatkoa. Haluan tuoda sitä kautta esille kuvastoa keski-ikäisestä naisesta, vastapainona median rummuttamalle ikuisen nuoruuden palvonnalle ja kiillotetulle naiskuvastolle.”

Erilaiset roolit ja identiteetit näkyvät Helanderin teoksissa monin tavoin, mikä ilmenee esimerkiksi tuoreissa New Yorkissa kuvatuissa valokuvateoksissa. Niissä taiteilija liikkuu kaupungin maisemassa erilaisten henkilöhahmojen muodossa.

”Yritän erilaisten roolien kautta kuvata ihmiselon eri puolia. Roolit toimivat myös eräänlaisena suojakuorena, antaen siten mahdollisuuden käsitellä arkojakin aiheita esimerkiksi absurdin huumorin kautta, tai jotenkin nurinkurisella tavalla.”

Marja Helander ripusti teoksiaan Valokuvataiteen museon näyttelyyn. Kuva: Nelli Tuominen

Valokuvataiteen museossa joulukuun alussa avautuneessa ryhmänäyttelyssä Ideaalin perilliset moni teos lähtee liikkeelle rikkaasta saamelaisesta tarinaperinteestä. Helander on käsitellyt esimerkiksi pohjoisten alueiden kaivosteollisuutta, rinnastaen siihen vanhaa saamelaista mytologiaa eläimen hahmon ottavista noidasta.

”Halusin siten korostaa ihmisen osaa yhtenä eläimistä, osana ekosysteemiä ja riippuvaisena luonnosta.”

Ihmisen suhde luontoon ja ympäröivään maisemaan onkin keskeinen teema Helanderin teoksissa, jotka on useimmiten kuvattu Lapissa ja Saamenmaalla. Hän on tarkastellut valokuvateoksissaan esimerkiksi Kuolan niemimaan arktista maisemaa, johon kaivosteollisuus ja ympäristön saastuminen ovat jättäneet pysyvät jälkensä. Paikan merkitys on taiteilijalle olennainen sekä työskentelyvaiheessa että teosten aiheena.

”Esimerkiksi Utsjoen seudun maisemat ovat minulle tuttuja jo lapsuudesta ja minulla on niihin henkilökohtainen suhde. Tietenkin olen myös halunnut tuoda esille Saamenmaan kauneutta ja jylhyyttä teoksissani. Mutta jottei juuttuisi toistamaan taiteessa itseään, on hyvä haastaa itseään heittäytymällä välillä johonkin aivan uuteen. New Yorkissa kuvattu sarja on esimerkki tästä, ja pidän lopputuloksesta paljon.”


Marja Helanderin tuore lyhytelokuva Eatnanvuloš lottit (Maan sisällä linnut) valittiin vastikään Sundance-elokuvafestivaalin lyhytelokuvien kilpasarjaan. Elokuva voitti Suomen elokuvasäätiön Risto Jarva -palkinnon Tampereen elokuvajuhlilla vuonna 2018. Lisäksi Marja Helander toimii ensi kesän Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorina.

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle. Palkinnon arvo on 7 000 euroa. Palkinnon saajan päättää Suomen Taiteilijaseuran hallitus.

Tiedote palkinnon myöntämisestä