Tutkimus: Berliinissä taiteilijoita vaivaavat köyhyys, pienet eläkkeet ja sukupuolten välinen palkkakuilu

21.8.2018Kirjoittaja: Nelli Tuominen
Kuva: Björn Grochla / Unsplash

Taiteilijoita puoleensa vetävä Berliini on yksi maailman vireimmistä nykytaidekaupungeista. Kaupungissa asuvat taiteilijat kuitenkin kärsivät köyhyydestä ja pienistä eläkkeistä, minkä lisäksi alalla sukupuolten välinen palkkaero on jopa 28 prosenttia, selviää 1 745 taiteilijan laajuisesta tutkimuksesta.

Taiteellinen työ tuo berliiniläistaiteilijalle keskimäärin vain 9 600 euroa vuodessa, ja puolella kaupungin taiteilijoista vuosiansiot taiteellisesta työstä jäävät alle viiteen tuhanteen euroon. Tämä selviää Strategiankehityksen instituutin (IFSE) yhteistyössä Berliinin Kuvataiteilijoiden ammattiyhdistyksen (BBK) kanssa tekemästä tutkimuksesta.

Naisilla tilanne on vielä huonompi. Luvuista käy ilmi, että miespuoliset taiteilijat tienaavat keskimäärin 11 662 euroa vuodessa ja naiset 8 390 euroa. Sukupuolten välinen palkkaero on täten taiteilijoilla 28 prosenttia, enemmän kuin muilla aloilla (21%).

Valtaosa taiteilijoista on riippuvaisia muista tulonlähteistä ja 80 prosentille taiteellinen työ on tappiollista liiketoimintaa, tutkimus selvittää. Vain vajaa neljäsosa miehistä ja alle viidesosa naisista pystyy kattamaan elinkustannuksensa taiteen tekemisellä.

Etenkin eläkearviot huolettavia

Keskimääräinen eläkearvio taiteilijoilla on vain 357 euroa kuukaudessa ja jopa puolet odottaa saavansa vain 280 euroa eläkettä kuussa. Yhdeksän kymmenestä taiteilijasta elää köyhyydessä vanhuusiällä.

”Suurin osa luvuista oli odotettavissa, mutta olen huolestunut siitä, kuinka alhaisia taiteilijoiden eläkearviot ovat”, sanoo tutkimuksen johtaja Hergen Wöbken. 

Tutkimuksesta myös selviää, että noin kolmannes naisista ja yhdeksän prosenttia miehistä myös ilmoitti kokeneensa seksuaalista häirintää ammatinharjoittamisen yhteydessä.

Eräs tutkimuksen naisosallistujista kertoi ”seksismin olevan arkipäivää”. Sukupuolisyrjintä näkyy myös esimerkiksi yksityisnäyttelyiden pitämisessä, sillä miehet saavat 22 prosenttia enemmän yksityisnäyttelyitä kuin naiset. Tämän vuoden Berliinin galleriaviikonlopussa miestaiteilijoita oli esillä jopa 40 prosenttia enemmän.

Berliinissä asuu arviolta noin 8 000 taiteilijaa. Tutkimuksen tekijät toivovat, että tutkimustulokset tavoittavat kaupungin päättäjät ja herättävät keskustelua Berliinin kulttuuripolitiikassa.

Tutustu tutkimukseen täällä (englanniksi)