Kuva: Sara Ahde

Valokuvataiteilijoiden liiton uusi toiminnanjohtaja Henna Harri haluaa olla taiteen tuottamisen ytimessä

Henna Harri aloitti toukokuussa työnsä Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtajana keskellä monia muutoksia ja uudistuksia. Valokuvagalleria Hippolytessä on tänä vuonna kokeiltu onnistuneesti uusia tapahtumia, ja kesällä liitto vie valokuvataiteen myyntinäyttelyn Poriin keskelle keskustelutapahtuma SuomiAreenaa ja Pori Jazzia. Muutokset ulottuvat myös omaa liittoa laajemmalle, sillä juuri päättyi jäsenkysely, jossa Suomen Taiteilijaseura ja sen jäsenjärjestöt kysyivät jäsentaiteilijoiltaan näkemyksiä ja toiveita organisaatioiden tulevaisuudesta.

Kyselyn analyysi on vielä kesken ja päätöksiä tehdään aikaisintaan syksyllä.

Muutospainetta tulee nyt myös ulkopuolelta, sillä liittojen merkittävin rahoittaja opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi kesäkuun alussa valtionavustusten uudistustensa linjat. Uutta on esimerkiksi se, että tuettavan toiminnan vaikuttavuutta arvioidaan entistä tarkemmin.

Edessä voi siis olla suuria mullistuksia. Niitä Henna Harri on urallaan nähnyt niin monta, ettei heti hätkähdä. Hänen mielestään muutos on väistämätöntä, mutta toisaalta jatkuvuudessa on puolensa.

Muuttuminen on aina vähän kivuliasta.

”Muuttuminen on aina vähän kivuliasta, mutta silloin kun se on avointa ja keskustelevaa, niin se voi olla hyvä ja hedelmällinen prosessi, jossa voidaan miettiä uudestaan niitä alueita, joita painotetaan. Voidaan miettiä, miten katsotaan taiteilijan työtä. Taidemaalareiden, valokuvataiteilijoiden ja veistäjien työssä on paljon yhtäläisyyksiä, eikä media enää välttämättä ole syy luokitella taiteilijoita”, sanoo Henna Harri.

 

”Muutos on todennäköisesti pysyvää”

Kuva: Sara Ahde
Kuva: Sara Ahde

Muutos tuntuu liittyvän Harrin uran eri vaiheisiin. Hän opiskeli Lapin yliopistossa ja Manchesterissa ja toimi taidekasvatuksesta valmistuttuaan viitisen vuotta läänintaiteilijana Lapin taidetoimikunnassa alanaan taideteollisuus ja visuaaliset taiteet. Helsinkiin muutettuaan hän työskenteli Näyttelyvaihtokeskus Framessa ja residenssiorganisaatio HIAPissa, jotka molemmat muuttuivat perin pohjin.

”HIAPissa oli 2010 meneillään muutosten vuosi. Studioita ja vierashuoneita oli saatu lisää ja toiminta oli laajentunut Suomenlinnaan. Meillä oli vielä kaksi galleriaakin pyöritettävänä. Kahdesta työntekijästä paukahdettiin silloin yhdeksään työntekijään”, Harri muistelee aikaansa HIAPissa.

Valokuvataiteilijoiden liittoon Harri siirtyi Aalto-yliopiston kuratoinnin ja näyttelypedagogiikan CuMMA-pääaineesta, jossa hän toimi lehtorina 2011 lähtien. Aalto-yliopiston perustamisesta oli kulunut vuosi, kun Harri aloitti siellä työnsä.

”Vanha Taik oli olemassa hyvin vahvana ihmisten käytänteissä ja ajatuksissa, ja oltiin siirtymässä Aalto-ideologiaan. Prosessissa oli, kuinka kolme yliopistoa laitetaan yhteen.”

Tuliko Aalto-yliopistosta yksi yhtenäinen kokonaisuus? ”No ei todellakaan tullut.”

Harri työskenteli Aallossa yli viiden vuoden ajan. Tuliko Aalto-yliopistosta yksi yhtenäinen kokonaisuus?

”No ei todellakaan tullut. Se on tuossa mittakaavassa vuosien prosessi ja oikeastaan jatkuva prosessi. Maailma muuttuu ympärillä niin paljon, että se muutos on todennäköisesti pysyvää. Kyllä sen viiden ja puolen vuoden aikana tapahtui paljon ja parempaan suuntaan.”

Harrin mielestä Aalto-yliopistossa onnistuttiin luomaan jo joitakin alustoja, joilla talous, insinööritiede ja taide voivat kohdata. Hiljalleen eri alojen ihmiset ovat alkaneet ymmärtää toisiaan. Harri muistuttaa, että rakenteet ovat aina ihmisten luomia konstruktioita.

”Muutos, ja se että asiat ajatellaankin toisin, ei ole mahdottomuus. Me voimme alkaa puhua asioista toisin, ja voimme tehdä asioita toisin, jos se koetaan paremmaksi vaihtoehdoksi.”

Taidealan markkinointi lapsenkengissä

Henna Harrin kesän näyttelyvinkit

Mäntän kuvataideviikot ja taidemuseo Göstan Taiteen tähtitaivaat -näyttely

”Sain käsiini Helena Sederholmin ja Markus Hotakaisen kuratoiman Taiteen tähtitaivaat -näyttelyn katalogin, ja se näytti varsin mielenkiintoiselta”

Vapaus-näyttely Porissa

Valokuvataiteilijoiden liitto järjestää 11.-17.7. pop up -myyntinäyttelyn Porissa SuomiAreenan ja Pori jazzin aikaan. Näyttelyn teema on Vapaus.

Valokuvagalleria Hippolyten kesän näyttelyt

Valokuvagalleria Hippolytessä ovat kesällä näytteillä Christian Langenskiöldin (27.5.-19.6.), Sari Palosaaren (30.6.-29.7.) ja ja Kai Rennesin (5.–28.8.) näyttelyt. Hippolyte studiossa ovat esillä Lina Jelanski (27.5.-19.6.), Laurene Bois-Mariage (30.6.-29.7. ja Paula Lehtonen (5.–28.8.)

Monia muutoksia on meneillään myös Valokuvataiteilijoiden liitossa. Toista vuotta jatkuva Taiteesta toimeentuloa -hanke etenee, ja Valokuvagalleria Hippolyte on esimerkiksi alkanut järjestää enemmän keskusteluja ja muita tapahtumia näyttelyiden yhteydessä. Uusi avaus oli Olohuoneklubi, joka toi huhtikuussa Hippolyteen keikalle ruotsalaisen folk-artisti Prince of Assyrian. Kesällä liitto tekee jälleen uuden kokeilun, kun se avaa pop up -myyntinäyttelyn Porissa SuomiAreenan ja Pori Jazzin aikana.

”Paljon on tehtävää sillä saralla, että näytään ostavalle yleisölle ja annetaan ymmärtää, että teoksia voi ostaa. Taidealan ja taideteosten markkinoiminen on lapsenkengissä”, toteaa Harri.

Uusi toiminnanjohtaja kertoo nauttivansa siitä, että pääsee kosketuksiin taiteilijoiden ja taiteellisen tuotannon kanssa. Taide on Hippolytessä koko ajan läsnä, ja sitä Harri haluaa vaalia.

”Mie näen, että meillä on sitoutunut jäsenistö, joilla on hyvin vahva valokuvataiteilijan identiteetti. Me palvelemme sitä porukkaa pieteetillä. Miten voidaan edistää taiteilijuuden kehittymistä ja taiteilija-identiteettiä sekä toimeentulokysymyksiä? Mitä kaikkea taiteilijuuteen nykypäivänä liittyy?”, Harri kysyy.

Näihin kysymyksiin hän on nyt alkanut etsiä vastauksia.