Arktisen Hysterian näyttelykierros päättyi Pietariin

21.5.2012
Reijo Kela 365 Days, 2006, video 18 min

 

Arctic Hysteria – New Art from Finland/Suomalaisen nykytaiteen transsitila järjestettiin alunperin Suomen Taiteilijaseuran, Näyttelyvaihtokeskus Framen ja P.S.1 MoMA:n yhteishankkeena New Yorkiin Modernin taiteen museon P.S.1 -nykytaiteen keskukseen vuonna 2008.   Tämän jälkeen näyttely oli esillä Ludwig-museossa Budapestissa,  Taidehallissa Helsingissä,   DA2 Domus Artium 2002 –museossa Salamancassa Espanjassa sekä Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa.

Kiertonäyttelyn viimeinen etappi oli Venäjän valtion valokuvataiteen keskus Rosphoto, missä näyttely oli esillä tämän vuoden helmi-maaliskuussa.

Näyttelyn teema pohjautui kirjailija Marko Tapion pohdintoihin suomalaisen kansanluonteen ja maan pohjoisen sijainnin yhteydestä 1950-luvun lopulla: “Arktinen hysteria ei ole sairaus. Emme tiedä mitä se oikein on. Se on eräs ilmiö meidän elämässämme ankaran ilmaston ja armottomien olojen keskellä.  Se on alakuloisuutta, joka ei tunne mitään rajoja irti päästessään.”  Luonnon ja ihmisen välinen suhde kulki yhdistävänä tekijänä läpi koko näyttelyn. Taiteilijoiden teoksissa 1960-luvun utopistinen optimismi teknologisen kehitykseen kohtasi nuoremman polven taiteilijoiden ympäristöstä ja tulevaisuudesta kokeman huolen. Arktisen Hysterian taiteilijat onnistuivat pohjoisen kulttuurisen taustansa tukemana nostamaan esiin sellaisia maailmanlaajuisesti tärkeitä unelmia, pelkoja ja huolia, joilla on merkitystä kaikkialla.

Arktisesta Hysteriasta kuratoitiin jokaiseen maahan oma kokonaisuutensa;  viiden vuoden aikana näyttelyissä oli mukana oli piirustuksia, valokuvia, videoita, veistoksia, dokumenttifilmi ja ääni-installaatio yhteensä 19 suomalaistaiteilijalta jotka olivat  Bo Haglund,  Marcus Copper, Veli Granö,  Ilkka Halso,  Pekka Jylhä,  Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen,  Reijo Kela,  Erkki Kurenniemi, Tea Mäkipää,  Pink Twins,  Petri Sirviö/Huutajat,  Anni Rapinoja, Mika Ronkainen, Sami Sänpäkkilä,  Jari Silomäki,  Mika Taanila ja Salla Tykkä.   Näyttelyn kuraattorit olivat Marketta Haila (ent. Seppälä) ja New Yorkin  P.S.1 MoMA -taidekeskuksen pitkäaikainen johtaja ja perustaja Alanna Heiss.

Näyttelyihin liittyvissä oheisohjelmissa kuultiin musiikkia ja nähtiin lyhytfilmejä: New Yorkissa esiintyivät Jimi Tenor & Kabu Kabu, Kemialliset ystävät ja Mieskuoro Huutajat, ja useimpien näyttelyiden yhteydessä järjestettiin suomalaisten taiteilijoiden video- ja dokumenttifilmikatselmuksia. Pietarilaisyleisöllä oli mahdollisuus tutustua näyttelyn päätösviikonloppuna Tellervo Kalleisen ja  Oliver Kochta-Kalleisen Unimaa (Tarja Ihmemaassa) -teokseen ja keskustella internetissä Tellervo Kalleisen ja Petri Sirviön kanssa.

Arktinen Hysteria linkit:

Arctic Hysteria P.S.1 MoMA, New York

Arktinen Hysteria Taidehalli, Helsinki

Arctic Hysteria, Rosphoto, Pietari

Kuva julisteessa  Salla Tykän Portrait-sarjasta, 2009

 

 

 

 

 

 

Share:

    Taiteilija on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema kuvataiteilijan ammattilehti verkossa.