EU-parlamentaarikon vieraina Brysselissä

11.9.2012

Teksti: Maaria Märkälä
Kuva: Tero Annanolli

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg kutsui Taidemaalariliiton hallituksen, näyttelytoimikunnan ja henkilökunnan luokseen Brysseliin tutustumaan työhönsä parlamentissa. Matkalla oli mukana yli kymmenen taiteilijaa ja muutama toimihenkilö. Alunperin tutustuimme Tarja Cronbergiin, kun hän teki opetus- ja kulttuuriministeriölle selvitystä luovista aloista ja taiteilijoiden toimeentulosta.  Selvitys valmistui 2010 ja se on edelleenkin se paperi, johon virkamiehet ja poliitikot viittaavat kun keskustellaan vapaiden taiteilijoiden toimeentulosta.

Pääsimme seuraamaan EU-parlamenttiin Cronbergin vetämää Iran-delegaatiota. Näkemämme kokous oli ensimmäinen kokous, johon oli saatu myös Iranin edustaja mukaan. Cronberg tuntui aivan oikealta henkilöltä viemään rauhan asiaa eteenpäin. Tutustuimme parlamenttiin myös perinteisellä, vierailijoille tarkoitetulla kierroksella. Saimme varta vasten meille suunnitellun esittelyn parlamentin taidekokoelmista ja hankintaperiaatteista. Kokoelmaa kartutetaan hankkimalla teoksia uusista jäsenmaista.

Hankintamääräraha on erittäin pieni verrattaessa sitä EU:n vuosibudjettiin. Suuremmat rahasummat tulevat liikkumaan tulevassa EU:n kulttuuriohjelmassa, joka tulee voimaan 2014. Keskustelimme tulevasta ohjelmasta parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan jäsenen Hannu Takkulan kanssa. Toimme esille huolemme siitä,  että nykyiset ohjelmat ovat liian byrokraattisia kuvataiteilijoiden hankkeille ja suosivat yhteisöhakijoita taiteilija- tai taiteilijaryhmähakijoiden kustannuksella.

Matkamme päättyi Cronbergin tarjoamaan illalliseen paikallisessa, mutta suomalaisomistuksessa olevassa ravintolassa. Illallisella meillä oli mahdollisuus keskustella taiteesta ja kulttuurista paitsi Cronbergin, myös hänen avustajiensa kanssa. Jotakin yhteistä totesimme  taiteilijoiden ja MEPin työn välillä olevan: Mediassa on vaikea saada työtään esille.

Eu-parlamentaarikon työstä ei juurikaan kirjoiteta suomalaisissa lehdissä. Siksi tämän juttuni lopussa onkin linkki, josta pääsee tutustumaan edes yhteen kirjoitettuun artikkeliin  Iranin suhteista EU:hun ja muuhun maailmaan. Lisäksi voi vierailla Tarja Cronbergin kotisivulla.

>>Artikkeli Uudessa Suomessa

Kirjoittaja on Taidemaalariliiton puheenjohtaja.

Share:

    Taiteilija on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema kuvataiteilijan ammattilehti verkossa.