Galleria Sculptorissa heinäkuussa kuratoitu Ainutkertaisuus-kesänäyttely

29.6.2016

AINUTKERTAISUUS – Näkökulmia laatikon sisäpuolelta 6.–24.7.2016

Avoinna heinäkuussa  ti–pe klo 11–17, la–su klo 12–16. Eteläranta 12,
00130 Helsinki.

Avajaiset 5.7. klo 17-19. Näyttelyn teemoista avajaisissa keskustelemassa vapaa kirjoittaja ja kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim.

Ryhmänäyttelyn taiteilijat ovat omaääniset nykykuvanveistäjät Sampo Malin (s. 1977), Lotta Mattila (s. 1986) ja Salla Vapaavuori (s. 1983). Ainutkertaisuus-näyttelyn kuraattori on FM Annukka Vähäsöyrinki.

Galleria Sculptorin kesänäyttelyn lähtökohtana on ihmisen oma ainutkertainen tapa hahmottaa, muistaa ja kokea ympäröivä todellisuus. Rasistien, suvakkien ja tolkun ihmisten aikakaudella henkilökohtainen ja kansallinenkin identiteetti rakentuvat uusilla tavoin. Tätä rakentumista hallitsevat julkinen keskustelu sekä subjektiiviset mielipiteenilmaukset mediassa ja sosiaalisessa mediassa.

Sampo Malinin työskentely on monimediaista, aina veistoksista installaatioihin ja valokuviin. Viimeisimmissä teoksissaan Malin on käsitellyt tiedonvälitystä ihmisten välisessä kommunikaatiossa ja pohtinut etenkin vääristellyn ja muunnellun tiedon roolia jatkuvassa tietovirrassa. Malinin teokset kritisoivat informaatiovaikuttamista terävästi mutta oivaltavan humoristisesti. Hänen viimeisin yksityisnäyttelynsä nähtiin Jyväskylän taidemuseossa keväällä 2016.

Lotta Mattilan taiteellisen työskentelyn juuret ovat klassisessa, figuratiivisessa kuvanveistossa. Mattila on keramiikkatyöskentelyn taitaja, jonka eläinaiheiset veistokset heijastelevat ihmisten välisiä suhteita ja sosiaalista vuorovaikutusta. Mattilan työskentelylle ominaista on tilalähtöisyys ja paikkasidonnaisuus. Galleria Sculptor muuntuukin kesänäyttelyssä Mattilan ilmeikkäiden paviaaniherrojen kylpypaikaksi. Mattilan viimeisimmät yksityisnäyttelyt on nähty Korjaamo Galleriassa, Helsingissä (2015) sekä La Fabricassa, New Yorkissa (2014).

Salla Vapaavuoren työskentelyn keskiössä on subjektiviteetin tematiikka. Hän pohtii useissa teoksissaan, kuinka ihmisen henkilökohtainen maailmankuva muodostuu suhteessa elettyyn historiaan. Vapaavuoren narratiiviset installaatiot sisältävät usein audiovisuaalisia elementtejä sekä ready-made -esineitä. Galleria Sculptorissa häneltä on esillä uusi, identiteetinrakentumista käsittelevä teos. Vapaavuoren töitä on nähty ryhmänäyttelyissä muun muassa Forum Boxissa (2015) ja Sinnessä (2013), Helsingissä, joissa ne ovat saaneet tunnustusta omaleimaisesta ja tunnistettavasta estetiikastaan.

 

 

 

Share:

    Taiteilija on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema kuvataiteilijan ammattilehti verkossa.