”Kauniisti hakattu”- Kuvanveistäjät Tukholmassa ja Berliinissä

7.5.2013
Galleria Sculptorin osasto Supermarket – Stockholm Independent Art Fair -taidemessuilla
Galleria Sculptorin osasto Supermarket – Stockholm Independent Art Fair -taidemessuilla. Kuva Hanna Kress.

Teksti:  Hanna Kress, galleristi, Galleria Sculptor

Suomen Kuvanveistäjäliiton alkuvuosi on alkanut kansainvälisesti. Liitto ja Galleria Sculptor ovat esitelleet suomalaista kuvanveistoa Tukholman Supermarketissa ja Berliinissä.

Tukholma

Suomen Kuvanveistäjäliiton ylläpitämä Galleria Sculptor pääsi nyt ensimmäistä kertaa osallistumaan Tukholman Supermarket 2013 taidemessuille.

Messut pidettiin Kulturhusetissa Tukholman keskustassa 15.-17.2.2013. Supermarket – Stockholm Independent Art Fair on yksi merkittävimmistä pohjoismaisista taidemessuista. Messut on järjestetty vuodesta 2007 lähtien.

Niiden edeltäjä oli nimeltään Minimarket, joka pidettiin vuonna 2006, reaktiona kaupallisille Market-taidemessuille. Supermarketin tavoitteena on tarjota taiteilijavetoisille gallerioille ja taiteilijayhteisöille näyteikkuna erilaisille projekteille ja luoda mahdollisuuksia verkostoitua Ruotsin ja kansainvälisen taidekentän kanssa. Supermarket on nopeasti kehittynyt paikallisten taiteilijoiden taidenäyttelystä täysimittaiseksi kansainväliseksi taidemessuksi, joka on jättänyt jälkensä ja auttanut vakiinnuttamaan Tukholman taiteen maailmankartalle.

Supermarket 2013:ssa oli esillä 88 näyttelynasettajaa yhteensä 32 maasta, joista 7 suomalaisia.

Supermarket 2013 -messuilla Galleria Sculptor esitteli muutamia kaikkein innovatiivisimpia suomalaisia kuvanveistäjiä kuten Petri Eskelinen, Andy Best & Merja Puustinen, Anne Meskanen-Barman, Hilda Kozari ja Heli Ryhänen. Nämä taiteilijat toivat messuille mielenkiintoisen valikoiman suomalaista nykykuvanveistoa käyttäen erilaisia vaihtoehtoisia ja kokeellisia materiaaleja sekä ilmaisutapoja, kuten esimerkiksi tuoksuja, mehiläisvahaa, hiekkaa ja multaa tai osallistavia installaatioita, kuten esimerkiksi Petri Eskelisen teos ”Kuivan paikan kasvi”.

Supermarketissa järjestettävät kokoukset ja workshopit mahdollistavat osallistuvien taiteilijoiden ja muiden taiteen ammattilaisten välisen kommunikaation ja kylvävät siemeniä uuteen kansainväliseen yhteistyöhön.

Suomen Kuvanveistäjäliitto pitääkin kansainvälisten kontaktien luomista hyvin tärkeänä toimintamuotona. Osallistuminen messuille tarjosi mahdollisuuden esitellä nuorten suomalaisten taiteilijoiden teoksia kansainvälisessä foorumissa.

Saimmekin erittäin positiivista palautetta niin messujen järjestäjiltä kuin myös messuvierailta. Svenska Dagbladet valitsi messuosastomme kuvaksi Tukholman messuista kertovaan artikkeliinsa. Myös muiden pohjoismaisten taidemessujärjestäjien ja gallerioiden kiinnostus meitä ja taiteilijoitamme kohtaan oli iloinen yllätys ja olemme saaneet yhteydenottoja myös tapahtuman jälkeen.

Berliini

Suomen Kuvanveistäjäliitto ja Galleria Sculptor kutsuttiin rakentamaan Berliiniin Suomen Saksan-instituutille yli kuukauden kestävän monipuolisen ja korkeatasoisen veistosnäyttelyn, jossa esitellään liiton ja gallerian toimintaa ja uutta suomalaista veistostaidetta. Skulptur, heute! -näyttelyn tarkoitus oli ensisijaisesti edistää suomalaisen veistostaiteen tuntemusta Saksassa.

Meillä on todella innovatiivisia kuvanveistäjiä. Halusimme antaa heille mahdollisuuden näin yhteisnäyttelyn avulla tuoda teoksiaan ja osaamistaan esille myös ulkomailla.

Skulptur, heute! -näyttelyyn saimme ehdotuksia 38 liiton jäseneltä, joista Galleria Sculptorin näyttelytoimikunta valitsi kokouksessaan 15 taiteilijaa edustamaan suomalaista nykykuvanveistoa. Valintaan vaikutti mm. taiteilijan aktiivisuus ja materiaalin käyttö.

Näyttely pidettiin Berliinissä 10.4.-15.5.2013 ja siinä olivat mukana Anne Meskanen-Barman, Anne Koskinen, Heli Ryhänen, Jenni Tieaho, Barbara Tieaho, Pasi Mälkiä, Veikko Nuutinen, Seppo Manninen, Seppo Saarikoski, Antti Oikarinen, Kalle Mustonen, Tuija Teiska, Satu-Minna Suorajärvi, Marjukka Korhonen & Raimo Uunila sekä Andy Best & Merja Puustinen.

Näin ryhmä suomalaisia kuvanveistäjiä loi Berliiniin teostensa avulla mielenkiintoisen läpileikkauksen nykykuvanveistosta.

Viime aikoina suomalaisessa veistostaiteessa on alettu käyttää monenlaisia, veistostaiteen kentällä uraauurtaviakin tekniikoita ja kokeellisia materiaaleja, jotka poikkeavat huomattavasti perinteisestä kuvanveistosta. Teokset antavat katsojalle elämyksiä eri aisteille. Yksi valituista teoksista oli katsojan osallistumiselle avoin pomppulinnaa muistuttava installaatio ulkona instituutin patiolla, nimittäin Andy Bestin ja Merja Puustisen teos ”Empty Stomach”.

Näyttelymme Berliinissä sai paljon mediahuomiota, enemmän kuin mikään muu Suomen Saksan-instituutissa pidetty näyttely aikoihin. Netissä on jo julkaistu useampia artikkeleita näyttelyn tiimoilta. Myös kävijämäärä oli ennätyksellinen.

Voikin todeta, että suomalainen nykykuvanveisto herätti Saksassa paljon mielenkiintoa ja sitä arvostetaan suuresti. Eräskin näyttelyä koskeva artikkeli oli otsikoitu ”Schön gehauen”- kauniisti hakattu.

Kokemuksistamme innostuneena suunnittelemme kansainvälistä näyttelytoimintaa myös ensi vuodelle.

 

Yleisnäkymä Berliiniin Suomen Saksan-instituutin näyttelystä.
Yleisnäkymä Berliiniin Suomen Saksan-instituutin näyttelystä. Kuva Anne Koskinen.

10.04. – 15.05.2013

Suomen Saksan-instituutti
Georgenstr. 24
10117 Berlin

Skulptur, heute! Zeitgenössische Bildhauerei aus Finnland

Share:

    Taiteilija on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema kuvataiteilijan ammattilehti verkossa.