MUUn kesässä Hanna Nauskan performansseja ja Kristina Sedlerovan teoksia

7.6.2017
Hanna Nauska: Angel in the Cellar. Kuva: Ninni Wager

Hanna Nauska: HANAIS NUN PRESENTS: PURIFIXION Muu Galleriassa ja Kristina Sedlerova: NO GUARANTEE Muu Kaapelissa 3.6.-22.6.2017.

 

 

Hanna Nauska – HANAIS NUN PRESENTS: PURIFIXION

3.6.-22.6.2017
MUU Galleria
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16
Lönnrotinkatu 33, 00180 Helsinki

Kesäkuun MUU Gallerian näyttelyssä Hanna Nauska puhuu ensimmäisenä kuvataiteilijana Suomessa voimallisesti omasta kokemuksestaan sukupuolisen hyväksikäytön uhrina. Pyrkimyksenä on, että asiaa ei pidettäisi tabuna, ja yhä useampi uskaltaisi ilmoittaa tapahtuneesta. Usein uhrit “uhriutuvat” häpeään ja eristykseen.

Näyttely käsittelee myös itsetuhoisuutta. Syömishäiriöt lukeutuvat tähän ilmiöön, sillä nyky-yhteiskunnassa meidät kasvatetaan Nauskan mukaan “ sisäisiksi natseiksi omaa ruumistamme kohtaan”. Kukaan ei ole koskaan tarpeeksi kaunis, hyvä ja hoikka itselleen, mikäli mediayhteiskunta sen päättää.

Näyttely sisältää taiteilijan performansseja ja teoksia sekä surrealistisia piirroksia ja maalauksia. Suurin osa teoksista on kauniita, paratiisinomaisia, ja esillä on paljon huumoria.

Näyttely elää ja muuttuu: performansseja on kaksi kertaa viikossa. ”Taiteen Uhkapelikoneen” sisäpuoli avataan yleisölle, jossa he saavat ottaa sankarin paikan. “Tie ulos eristyksestä” -nimisessä happeningissä pyritään tasa-arvontilaan kuvan kautta: vieraiksi kutsutaan turvapaikanhakijoita, joiden kanssa monialataiteilija Nauska pohtii piirtämällä kysymystä – ovatko tunteet universaaleja kulttuurisidonnaisuudessa?

Näyttelyn aikana esitettävät performanssit:
Avajaisissa 2.6. klo 17.30,  6.6. klo 15.00 ja 9.6. klo 15.00: Purifixion
13.6. klo 13.30-17.00 ja 16.6. klo 13.30-17.00: Tule sankariksi Taiteen Uhkapelikoneeseen ja tienaa päivän annoksesi!
20.6. klo 13.00-17.00: Tie ulos eristyksestä –happening

Kristina Sedlerova: NO GUARANTEE

3.6.-22.6.2017
MUU Kaapeli
Avoinna: ma-pe 10-19, la-su 12-16
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki

Kristina Sedlerovan näyttelyssä katsoja joutuu kuvittelemaan kaiken vain muutamien vihjeiden perusteella: reiät taivaankannessa, kipsivalokset unelmista ja kierteelle väännetyt nuolet. Kaikki teokset on valmistettu materiaaleista, jotka viittaavat taukoon, ajan kulun keskeytymiseen ja esillä olevan vastakohtaan. Teokset ovat omilla tavoillaan matkalla kauas pois, vaikka niiden välinen suhde onkin jännitteinen ja niiden keskinäinen suhde on virittynyt.

Taivaankannessa olevien reikien osoittaminen virheelliseksi käsitykseksi kumoaa samalla myös käsityksen kuin myös abstraktin käsitteen tähtikuvioiden muuttumattomuudesta. Tähdet eivät ole taivaalla samalla hetkellä kun katsomme niitä vaan ne liikkuvat epäsynkronisesti kukin omaan suuntaansa ja omassa aikaskaalassaan. Jostain toisesta maailmankaikkeuden kolkasta katsoen meidän ”tähtikuviomme” eivät näytä samalta tai tarjoa samaa kuviota, ja kymmenien vuosituhansien kuluessa kuva vaurioituu vielä entisestään.

NO GUARANTEE -näyttelyssä Kristina käy flirttiin todellisuuksien kanssa, niiden navigointijärjestelmiin ja kiintopisteisiin. Näyttely on saanut tukea Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastosta.

Share:

    Taiteilija on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema kuvataiteilijan ammattilehti verkossa.