Pori Biennaali 2016 – Saatanan kesänäyttely

30.6.2016
Erno-Erik Raitanen: Kuoleman puutarha saatanan kesänäyttelyssä
Erno-Erik Raitanen: Kuoleman puutarha saatanan kesänäyttelyssä

Pori Biennaali 2016 – Saatanan kesänäyttely 9.–17.07.2016

Generaattorigalleria, Siltapuistokatu 14, 28100 Pori (Kauppakeskus Puuvillan sisäpiha)

Avoinna ti-su kello 12 – 19

Avajaiset perjantaina 8.7.2016 klo 18-20

Konsepti,tuotanto ja kuratointi: Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto (Porin kulttuurisäätö)

Taiteilijat: Anna Breu, Anna-Sofia Sysser, Erno-Erik Raitanen, Henrik Heinonen, Suvi Härkönen, Suomi Kuvaa-kollektiivi

Kesänäyttelyn taiteen pitää näyttää taiteelta, jonka seassa voi kävellä ja sanoa, ”kyllähän me muutakin tehtiin ku krillattiin – brp – käytiin siinä kesänäyttelyssäki, mikä sen nimi olikaan”, ja kyllähän ne nimet tiedetään. Paikan nimessä pitää olla kaksois-v. Wehtoori, Wuolumäen Kartano tai Wanha Mukawa. Rakennuksen pitää olla puuta tai vanha navetta, jonka siimeksistä kaivautuu esiin museologiaa opiskeleva paikallisen kokoomuksen kulttuurisihteeri, joka aloittaa monologin siitä miten tässä asui ennen hra ja rva von Lagerfeldt, ja että miten, eh, nähtiin arvovaltaisia vieraita, ”Akseli Galleninkin nähtiin…” – sekä sitten lopuksi sitä miten kartanon palvelija vielä pitkään vei herrasväen haudalle kukkia ja puhui heistä kauniisti.

Kuratointikonsepti on simppeli. Jos sairaalataiteen kuuluu tukea vaivihkaa parantumisessa, kesätaiteen kuuluu tyydyttää nisäkkäille tyypillistä perusuteliaisuutta ja muuten vaan näyttää taiteelta. Jälkimmäinen siksi että syksyllä pystyisi muistelemaan näkymiä. Niiden tulee sisältää öljy- ja vesivärejä, kipsiä ja varsinkin puuta. Yhden teoksen on oltava iso, möykkymäinen puuveistos joka esittää sutta. Siihen pitää olla sutaistu miehekkäillä siveltimenvedoilla hieman punaista ja sinistä. Teoksen nimen pitää olla ”Hukka”. –Max Ryynänen

Lähes kaikilla on jonkinlainen käsitys siitä, mitä “kesänäyttelyllä” tarkoitetaan, eikä käsitys aina ole kovin imarteleva. Porin kulttuurisäätö syntyi vuonna 2013 tarpeesta tehdä Poriin Jazzien ajaksi lyhytkestoinen näyttely, joka ei olisi “joku saatanan kesänäyttely”, ja viimeisen kolmen vuoden aikana projektimme ovatkin saaneet kiitosta erityisesti siitä, etteivät ne ole olleet “mitään saatanan kesänäyttelyitä”. Kesänäyttelyn konsepti kiehtoo ja kauhistuttaa, ja kun hyppysissämme on kesäkaupungeista parhain ja pahin; Pori, tuntui mahdottomalta olla tarttumatta asiaan. Näyttelyä lähdettiin kuitenkin lokaation sijaan rakentamaan sisältö edellä ja tekijälähtöisesti – mukaan valittiin valmiiden teosten sijaan taiteilijoita, joita kiinnostaa yhdessä tekeminen ja vallitsevien rakenteiden haastaminen.

Saatanan kesänäyttelyyn valikoitui sekä aiemmin Porin kulttuurisäädön projekteissa mukana olleita taiteilijoita, taiteilijaryhmiä että tuoreita nousevia kykyjä. Viikon kestävää näyttelyä on työstetty 12 kuukautta. Sinä aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Toisaalta on myös paljon hetkiä, jolloin mitään ei tunnu tapahtuvan. Näyttely on muuttunut mielikuvissa moneen kertaan, samoin näyttelytila ja sinne syntyvät teokset. Useamman kerran ‘saatana’-termiä käytettiin muussakin yhteydessä kuin toisen Pori Biennaalin alaotsikossa. Kaikesta huolimatta työryhmän yhteinen visio, sekä halu haastaa kesänäyttelyiden konventioita ja luoda kunnianhimoisia teoksia kesänäyttely-otsakkeen alla säilyivät.

Toivomme sen välittyvän vanhojen generaattorien keskelle suunnittelussa ja toteutetussa näyttelykokonaisuudessa. Teokset on syntyneet tätä tilaa ja näyttelykonseptia ajatellen. Alunperin kokonaisuuteen hahmoteltujen akvarellien, hyttysenpistojen ja telttamaisemaan sijoitettujen palkattomien harjoittelijoiden sijaan esillä on hyvinvointia kommentoivia veistoksia, kuvitteellinen bändi, kuoleman puutarha, porilainen tropiikki ja syöpää aiheuttavia elementtejä sisältävä teos. Mukana on myös yksi ‘oikean kesänäyttelyn’ sisarinstallaatio, joka on saanut alkunsa Porissa.

Näyttely toteutetaan yhdessä Aalto-yliopiston Elävä Pori -hankkeen kanssa. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus Satakunta, Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto ja Porin kaupunki.

 

 

 

 

 

Share:

    Taiteilija on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema kuvataiteilijan ammattilehti verkossa.