Kuva: Maija Astikainen

Raimo Saarinen rakentaa kelluvan saaren Lönnströmin taidemuseon seuraavassa suurprojektissa

Kuva: Maija Astikainen

Lönnströmin taidemuseo on toteuttanut mittavia nykytaidehankkeita yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa vuodesta 2016 lähtien. Seuraavaksi projektin pääsee toteuttamaan kuvataiteilija Raimo Saarinen, jonka ehdotus Kelluva saari valittiin 100 000 euron tuotantotuen saajaksi.

Lönnströmin taidemuseo on valinnut seuraavaksi toteutettavaksi nykytaideprojektikseen kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Raimo Saarisen Kelluva saari -teoksen. Kelluva saari on luontoa jäljittelevä veistos.

”Teos jatkaa taiteellista tutkimusprojektiani kasveja hyödyntävän kuvanveiston parissa”, taiteilija kertoo. ”Ulkoapäin katsottuna rakentamani tekosaari näyttää melko tavalliselta saarelta, vain sen liikkuminen ja keinuminen aallokossa paljastavat, että tässä saaressa on jotakin outoa.”

Keskeisimpiä Kelluva saari -teoksen herättämiä kysymyksiä ovat ilmastossa ja ympäristössä tapahtuvat ihmisen aiheuttamat muutokset.

”Miten me muokkaamme omaa ympäristöämme ja missä kulkevat ne rajat, jotka yksilötasolla hyväksymme? Mikä on keinotekoisen ja rakennetun tai muokatun luonnon ero? Mitä me kutsumme luonnoksi ja mikä rajautuu luonnon määrittelyn ulkopuolelle?”, Saarinen kysyy.

”Raimo Saarisen Kelluva saari jatkaa museomme valitsemien nykytaideprojektien linjaa, joissa tavoitteena on herättää laajaa keskustelua ja vaikuttaa ihmisten ajatteluun”, kertoo Lönnströmin museoiden johtaja Jenny Valli.

Keinotekoinen, luontoa jäljittelevä saari saa kasvillisuutensa sekaan myös muutamia yksittäisiä hieman eksoottisempia kasveja lisäämään saaren veistoksellisuutta ja unenomaisuutta. Utopistinen paratiisisaari sijoitetaan mereen lähivuosina. Tarkempi paikka varmistuu prosessin aikana, sillä Saarinen ja museo aloittavat projektin parissa työskentelyn vuoden 2019 alussa.

Lönnströmin taidemuseota ylläpitää Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö, jonka tarkoituksena on kuvataiteen edistäminen. Luovuttuaan tiloistaan vuonna 2015 museo on toiminut seinättömästi ja keskittynyt yksittäisten nykytaideprojektien toteuttamiseen. Aikaisemmat projektit ovat Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Keskustelupuisto – Peli yhteisestä maaperästä (2018–2020), Jani Ruscican Flatlands (2017–2018) ja taiteilijaryhmä IC-98:n Khronoksen talo (2016–2017).

Tänä vuonna avoimeen hakuun tuli 72 hakemusta.