Taideyliopisto on vallattu -teksti on heijastettu Teatterikorkeakoulun korkeaan aulatilaan. Telttoja on käytetty valtauksessa yöpymiseen.

Taideopiskelijat valtasivat yliopistonsa protestina leikkauksille

Taideyliopiston valtaus on osa maanlaajuiseksi kasvanutta opiskelijavaltausten liikehdintää. Taiteilija-lehti haastatteli Kuvataideakatemian opiskelijan Empun, joka on ollut mukana Taideyliopiston valtauksessa.

Taideyliopiston opiskelijat aloittivat valtauksen Teatterikorkeakoulun tiloissa 21. syyskuuta kaksi päivää Helsingin yliopiston valtauksen alkamisen jälkeen.

Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Mukana valtauksessa on ollut Kuvataideakatemian kolmannen vuoden taidegrafiikan opiskelija Emppu.

– Minut sai mukaan valtaukseen huoli opiskelijoiden toimeentulosta ja siitä, miten leikkaukset tulevat kohdistumaan jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elämään. Tällä hetkelläkään ole mahdollista elää pelkästään opintotuella ja asumistuella, vaan täytyy joko ottaa lainaa tai käydä töissä, opiskelujen työmäärän päälle. Se helposti johtaa uupumiseen jo ennen kuin on valmistunut. Se ei ole millään tavalla kestävää talouspolitiikkaa.

Myös työntekijöiden asemaan liittyvät heikennykset huolestuttavat häntä. Esimerkiksi työssäoloehdon pidentäminen vaikuttaisi taide- ja kulttuurialaan.

– Apurahojen ja projektien kanssa saatetaan työskennellä monta kuukautta todella intensiivisesti ja sitten taas vaikka kuukauden tauko, mikä tarkoittaa että työssäoloehto ei tulisi täyttymään. Tämä vaikuttaa isoon osaan kulttuurialan työntekijöitä.

Taideyliopiston valtauksessa on ollut monenlaista ohjelmaa. Valtauksessa on yövytty, kuultu esityksiä ja luentoja. Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén on osoittanut tukensa valtaajien vaatimuksille.

Valtauksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota opiskelijoiden ahdinkoon, jota hallitus aikoo lisätä esimerkiksi leikkaamalla asumisen tuista ja heikentämällä kohtuuhintaisten asuntojen saantia, valtauksen viestintäkanavana toimivalla instagram-tilillä kerrotaan.

Emppu on ollut valtauksessa mukana monenlaisissa rooleissa. Valtauksella ei ole johtajaa, vaan asioista sovitaan yhteisissä kokouksissa.

– Olen ollut mukana kokouksissa, joissa käydään läpi mitä valtauksessa tapahtuu ja sovitaan rooleista. Olen myös tuonut bannerintekotarvikkeita valtaukseen sekä ollut yhtenä lisäkehona paikalla.

Eri oppilaitosten valtausten kesken tehdään paljon yhteistyötä. Myös Emppu on käynyt Helsingin yliopistolla ja muualla, minne on tarvittu lisää väkeä paikalle.

Teatterikorkeakoulun sisäänkäynnillä lakana, johon maalattu teksti Uniarts Occupied Support all students
Taideyliopiston valtaus tapahtuu fyysisesti Teatterikorkeakoulun tiloissa. Sisäänkäynnin edessä Haapaniemenkadulla roikkuu valtauksesta kertovia banderolleja.


Opintoaikarajaus on tiukentunut

Opiskelijoiden paineisiin vaikuttaa etuuksien lisäksi opintoaikarajaus, jota on viime vuosina tiukennettu.

Emppu on omien opintojensa puolivälissä. Kuvataiteen kandidaatin ja maisterin tutkinnon valmistumisaikatavoite on nykyisin tiukat viisi ja puoli vuotta.

– Kyllä se koetaan riittämättömäksi. Asiantuntijaksi kasvamista ei voi aikatauluttaa, se tulee siitä että on aikaa oppia, sisäistää ja soveltaa oppimaansa. Ainakin itselläni tapahtuu usein niin, että kurssilla oppii jonkun tekniikan käyttämisen, mutta se vaatii aikaa ja ajattelua, että sen oppii käyttämään omassa taiteellisessa työssä.

Muokkaus 9.2.2024: Haastateltavan nimi korjattu.