The Queen Sonja Nordic Art Award 2012

18.9.2012

Kuningatar Sonjan Pohjoismainen Taidepalkinto taidegraafikko Tiina Kiviselle

Taidegraafikko Tiina Kivinen on saanut ensimmäisenä kuvataiteilijana Kuningatar Sonjan Pohjoismaisen Taidepalkinnon. Palkinto julkistettiin torstai-iltana 14.6. Heinie Onstad -taidekeskuksessa Oslossa HM kuningatar Sonjan avatessa oman taidekokoelmansa näyttelyn. Palkinto käsittää sekä rahapalkinnon  (50000 €) että viikon residenssityöskentelyn Ateljee Larsenilla Helsingborissa Ruotsissa.

Juryn mielestä Tiina Kivisen teosten sisältö ja tekniikka tukevat toisiaan kiehtovasti. Myös taiteilijan tekninen taituruus ja työskentelyn määrätietoisuus ja uutteruus hidasta ja työlästä tekniikkaa käyttäen kiinnitti juryn huomion. Hänen teoksensa aiheet tulevat luonnosta ja ihmisen pienistä ja suurista luontokokemuksista. Kivinen käyttää tekniikkanaan pääosin metalligrafiikkaa. Kesäkuun alussa on valmistunut myös uusi teossarja litografia-tekniikalla.

Kivinen asuu ja työskentelee Espoossa. Hän on pitänyt yksityis-näyttelyitä vuodesta 2000 ja osallistunut jurytettyihin näyttelyihin ulkomailla. Viimeisin yksityisnäyttely oli esillä Tampereella Grafiikanpaja Himmelblaun galleriassa 2011. Parhaillaan Kivisen teoksiin voi tutustua Taidekeskus Salmelan kesänäyttelyssä Mäntyharjulla.

Kuningatar Sonjan Pohjoismainen taidepalkinto tullaan myöntämään joka toinen vuosi pohjoismaiselle kuvataiteilijalle. Taidepalkinnolla on tarkoitus edistää paperipohjaisen taiteen asemaa pohjoismaissa. Säätiö on kerännyt palkinnon rahastoon varoja julkaisemalla myyntiin taidegrafiikan salkun. Salkun teokset ovat tehneet Hänen majesteettinsa itse sekä norjalaiset kuvataiteilijat Kjell Nupen ja Ørnulf Opdahl.

Palkinnon jurynä toimii HM kuningatar Sonja, kuvataiteilijat Kjell Nupen ja Ørnulf Opdahl, Atelje Larsenin omistaja Ole Larsen ja taidehistorioitsija Karin Hellandsjø.

Norjankielinen juttu aiheesta:

http://www.kongehuset.no/c26939/nyhet/vis.html?tid=101470

Share:

    Taiteilija on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema kuvataiteilijan ammattilehti verkossa.