Valokuvataide valtasi kaupungin

15.5.2012

 

Isidro Blasco, Untitled sarjasta Shanghai at Last I, 2008

 

Yhteensä 60 valokuvataiteeseen liittyvää näyttelyä, 26 galleriaa ja museota, 25 tapahtumaa, joista 4 julkisessa tilassa toteutettavaa projektia, 2 seminaaria, sekä 3 päänäyttelyä –näistä koostui vuoden 2012 Helsinki Photography Biennial.  www.hpb.fi

Valokuvataiteilijoiden Liiton järjestämä biennaali käynnistyi maaliskuun alussa päänäyttelyiden, No Exit, avajaisilla Helsingin kaupunginmuseon tiloissa. Päänäyttelyihin kutsutut 34 taiteilijaa ympäri maailman kertoivat jokainen omaa tarinaansa kaupungista ja urbaanista. Teokset käsittelivät niin kaupungin rakennetta, kuin kaupungin ja sen asukkaiden suhdetta toisiinsa. Näyttelyt kuratoi työryhmä, johon kuuluivat kaupunginmuseon tutkija Jaru Harju, sekä valokuvataiteilijat Ari Kakkinen, Marko Karo, Harri Pälviranta, Kari Soinio ja Hanna Weselius. Työryhmätyöskentely varmisti laaja-alaisen katsauksen nykyhetken valokuvataiteeseen yksittäisen kuraattorin äänen sijaan.

Haasteeksi päänäyttelyissä muodostui oikean yleisön löytäminen oikeisiin tiloihin. Päänäyttelyt valtasivat tilaa kulttuurihistoriallisissa museoissa nykytaiteelle, minkä johdosta niin museon tuttu yleisö kuin nykytaiteen innokkaimmat kuluttajat yllättyivät Hakasalmen huvilassa ja Sederholmin talossa. Järjestäjien taholta tämä oli kuitenkin ylpeyden aihe; HPB12 laajensi nykytaiteelle omistettuja tiloja Helsingissä, vaikkakin hetkellisesti. Kohdeyleisöä houkuteltiin paikalle mm. sosiaalisen median ja mainonnan kautta, sekä lähestymällä alan opiskelijoita. Kahdessa päänäyttelyssä vieraili hieman alle 10 000 kävijää.

Huhtikuussa tapahtuma levittäytyi laajamittaiseksi tapahtumien kokonaisuudeksi, valokuvan kuukaudeksi. Biennaali kannusti pääkaupunkiseudun taiteen ja kulttuurin toimijoita osallistumaan omalla ohjelmistolla ja kuukauteen osallistui 26 galleriaa ja museota, sekä 25 yksittäistä tapahtumaa. Suuri osallistujamäärä ilahdutti ja yllätti järjestäjät. Mukana oli taiteilijavetoisia toimijoita, pääkaupunkiseudun kiinnostavimpia yksityisiä gallerioita, sekä täysin uusia näyttelytiloja. HPB12 ulottui kantakaupungista myös mm. Käpylään, Kannelmäkeen, Tikkurilaan ja Espoon puolellekin.

Helsingin valokuvabiennaalin nimi uudistettiin viime syksynä. Helsinki Photography Festival muuttui muotoon Helsinki Photography Biennial (HPB). Tätä aiemmin 1980-90-luvuilla tapahtuma on tunnettu mm. Valokuvataide –Arkitaide –nimellä. Uudistuksen takana oli ajatus siitä, että biennaali viittaa erityisesti nykytaiteen kenttään ja haluttiin vahvistaa ajatusta tapahtuman jatkuvuudesta joka toinen vuosi.

Kiitos kaikille kävijöille, taiteilijoille, yhteistyötahoille ja tukijoille, vapaaehtoisvoimille, sekä henkilökunnalle. Nähdään taas keväällä 2014!

 

Heidi Kronström
Tuottaja, HPB12
Valokuvataiteilijoiden liitto ry
info@hpb.fi

 

Helsinki Photography Biennialin järjestäjänä toimii Valokuvataiteilijoiden liitto ry. VTL järjestää myös jokasyksyisen nykytaiteen uusien muotojen teosvälitystapahtuman Art Fair Suomi yhdessä MUU ry:n kanssa.

 

John Duncan: Silver Stream

 

 

Pengui Jiang: Unregistered

 

 

Christopher Thomas: Chrysler Building
Share:

    Taiteilija on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema kuvataiteilijan ammattilehti verkossa.