13 kuvataiteen välittäjätahoa sai uuden kehittämisavuksen

4.1.2018Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen
Yksi avustuksen saaneista on Hämeenlinnassa toimiva Ars Häme, joka kehittää avustuksen turvin taidelainaamon toimintaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi 2017 ensi kertaa uudenlaista avustusta visuaalisten taiteiden välittäjäportaan kehittämiseen. Avustuksen sai yhteensä 13 hakijaa.

Avustusta myönnettiin viime vuonna lähes 380 000 euroa. Tukipotti ylittyi suunnitellusta, sillä avustushaun avautuessa rahaa oli jaossa noin 230 000 euroa. Samaan aikaan avautuneen, museoille suunnatun näyttelypalkkioavustuksen lopullinen jakosumma alittui vastaavasti lähes 150 000 eurolla.

Ministeriö kertoo tiedotteessa, että avustuksia myönnettäessä arvioitiin mm. hankkeiden pitkäjänteisiä vaikutuksia visuaalisen taiteen välittäjäportaan liiketoimintaosaamisen, taiteen myynnin ja taiteilijan tulonmuodostuksen lisääntymiseen.

Suurimman avustuksen, 50 000 euroa, sai Taiko-verkkokauppaa pyörittävä Demosarte Oy. Taikon toimitusjohtaja Patrik Edman kertoo tiedotteessa, etä tuki käytetään Taikon kansainvälistymiseen ja suomalaisen kuvataiteen vientiin. Taiko aloittaa teosten myynnin ulkomaille vuoden 2018 aikana.

”Suomalainen design tunnetaan maailmalla, mutta kuvataiteen vienti on vielä lapsenkengissä. Tähän haluamme muutoksen”, Edman sanoo.

Avustukset visuaalisen taiteen alan välittäjäportaan kehittämishankkeisiin

Ars-Häme ry 18 000 €
AV-arkki ry 23 000 €
Business Gallery Oy 25 000 €
Demosarte Oy Ab 50 000 €
Frei Zimmer Oy 25 000 €
Joensuun Taiteilijaseura ry 39 985 €
Kristallisilmä Oy 30 000 €
Kutikuti ry 18 000 €
Osuuskunta Forum Box 42 500 €
Oulun Taiteilijaseura -63 r.y. 20 000 €
Oy Anhava & Gullichsen Ab 20 000 €
Tampereen Taiteilijaseura ry 25 000 €
Valokuvakeskus Peri ry 42 500 €

Paikallisista taiteilijaseuroista avustuksen saivat hämeenlinnalainen Ars-Häme ry, Joensuun Taiteilijaseura ry, Oulun Taiteilijaseura -63 r.y. ja Tampereen Taiteilijaseura ry. Lisäksi Turun Taiteilijaseura tekee yhteistyöhankkeen Valokuvakeskus Perin kanssa.

Ars-Hämeen toiminnanjohtaja Sirpa Taulu kertoo, että yhdistys käyttää avustuksen taidelainaamonsa kehittämiseen. Taidelainaamotoiminnan liiketoimintaosaamisen kehittäminen keskittyy etenkin markkinointiin ja tapahtumatuontantoihin. Taidelainaamon sivut on jo uudistettu, mutta työtä jatketaan myös avustuksen turvin.

”Liiketoiminnan avulla pystytään pitämään taiteilijoiden työhuoneiden kustannukset ja näyttelyvuokrat kohtuullisina”, Taulu kertoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan avustuksen tavoitteena on parantaa visuaalisen taiteen – kuten kuvataiteen, valokuvataiteen, mediataiteen ja taidekäsityön – välittäjäportaan liiketoimintaosaamista ja siten taiteen myyntiä ja taiteilijoiden tulonmuodostusta. Avustusta voidaan myöntää esimerkiksi taidegallerioiden liiketoimintaosaamisen lisäämiseen ja digitaalisen myynnin kehittämiseen sekä taidelainaamotoiminnan ja agentuuritoiminnan kehittämiseen. Avustettava toiminta voi liittyä myös kansainväliseen liiketoimintaan liittyvien valmiuksien parantamiseen.