15 000 euron AVEK-palkinto Erkka Nissiselle

6.9.2013
rigid-regime-2012-erkka-nissinen
Kuva teoksesta Rigid Regime 2012, Erkka Nissinen.

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin myöntämän AVEK-palkinnon on saanut mediataiteilija Erkka Nissinen. Mediataiteelle kohdennettu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin tänään AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. Palkinto myönnettiin kymmenettä kertaa.

Erkka Nissinen (s. 1975) tekee performatiivista mediataidetta. Teokset pakenevat lajityyppinsä tunnettuja määritelmiä, ja niille löytyy hyvin vähän selkeitä vertailukohtia elokuvan tai mediataiteen historiasta.

Palkintoraadin perusteluissa todetaan, että Nissisen videoteoksissa yhdistyvät komiikan rytmi ja ajan kerronnallinen hallinta suvereenilla tavalla. Nissisen huumori on arvaamatonta ja haastaa katsojan omat ennakkokäsitykset. Monet Nissisen teoksista liikkuvat tarkoituksellisesti hyvän ja huonon maun rajalla. Makaaberit tilanteet, liioittelu ja lähes autistinen toisto haastavat katsojan.

Teoksessa Vantaa (2008) matala ja korkea kulttuuri törmäävät, kun nykysäveltäjä Arnold Schönberg kuvailee itseään ”täydelliseksi ääliöksi” ja huhuilee päivittäisen jogurttinsa perään. Rigid Regime -teoksessa (2012) nimetön ja kädetön päähenkilö saapuu kiinalaiseen lomakeskukseen kertomaan vapaudesta ja ”yritysvalmentaa” paikallista yhteisöä.

AVEK-palkinnon perusteluissa korostetaan, että Nissinen yhdistää teostensa groteskiin sisältöön opetuselokuvista tai lastenohjelmista tuttuja elementtejä, kuten asioiden loputonta toistoa, laulua, animaatiota ja tahallisen kömpelöä, karnevalistista ilmaisua. Teosten oudoilta tuntuvat henkilöt, joita Nissinen usein itse esittää, ovat lopulta tavallisia ihmisiä, jotka vain toimivat erityisen pakkomielteisesti. ”Vaikka Nissisen teemat ovat usein ajankohtaisia ja poliittisia, Nissinen on kuitenkin pohjimmiltaan anarkisti, ja siten poliittisesti epäkorrekti. Juuri tästä syystä Nissinen on rohkea taiteilija”, palkinnon perusteluissa todetaan.

Viime vuosien aikana Erkka Nissisen videoteoksia on alettu esittää enenevässä määrin kansainvälisillä elokuva- ja mediataidefestivaaleilla sekä näyttelyissä. Hänen uusin teoksensa, video- ja valoinstallaatio Material Conditions of Inner Spaces, on parhaillaan esillä Amos Anderssonin taidemuseossa Helsingissä 16.8.–21.10.2013 Rouva Näkymätön -näyttelyssä. Erkka Nissisen tuotantoon voi tutustua myös Keravan taidemuseon Vilkettä ja tajunnanvirtaa -näyttelyssä 18.9.–13.10.2013.

Erkka Nissinen asuu Hong Kongissa ja Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen osastolta 2001. Lisäksi Nissinen on opiskellut The Slade School of Fine Artsissa Lontoossa ja ollut 2007 Rijksakademien residenssissä Amsterdamissa.

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana elokuvaohjaaja Mika Taanila, kuvataiteilija Veli Granö, Kiasman intendentti Marja Sakari sekä mediataiteilija ja AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Elena Näsänen. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta.