Aapo Huhta on Vuoden nuori taiteilija 2020

14.10.2019
Untitled from the series Omatandangole, 2016, pigmenttivedos alumiinille, syvätty tammipuukehys, museolasi. Kuva: Aapo Huhta

Vuoden nuori taiteilija -palkinnolla tuetaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita kuvataiteilijoita.

Valokuvataiteilija Aapo Huhta on valittu Vuoden 2020 nuoreksi taiteilijaksi. Tunnustukseen kuuluu Tampereen kaupungin myöntämä 20 000 euron stipendi sekä mahdollisuus yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Aapo Huhta on valokuvataiteilija, jonka työskentely painottuu kokeelliseen dokumentarismiin. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Valokuvakirjataide ja siihen liittyvät erilaisten metodien ja narratiivien kokeilut ovat merkittävä osa Huhdan työskentelyä. Hän on julkaissut kaksi valokuvakirjaa, Block (Kehrer Verlag, 2015) ja Omatandangole (Kehrer Verlag, 2019), sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomen lisäksi Saksassa ja Ruotsissa.

”Aiheet, joiden parissa työskentelen, eivät ole minulle täysin selkeitä, kun aloitan kuvien tekemisen. Tämä epämääräisyys on yksi niistä asioista, joista nautin eniten valokuvauksessa – se vie minut mielikuvitukseni ulkopuolelle. On välttämätöntä eksyä. Suurimman tyydytyksen saan siitä, jos lopulta onnistun löytämään tieni eksyksistä, jos opin itsekin ymmärtämään, mistä kuvissani pohjimmiltaan on kyse. Silloin teos on valmis, ikään kuin muodostanut itse itsensä”, Huhta toteaa palkintotiedotteessa.

Vuoden 2020 nuoren taiteilijan valitsi työryhmä, johon kuuluivat museonjohtaja Taina Myllyharju (pj), museonjohtaja Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Janne Laine, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki, Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.