Adressi Jätkäsaaren gallerioiden tueksi on kerännyt jo lähes tuhat allekirjoitusta

31.1.2018Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen

Taidekriitikko Otso Kantokorpi on avannut verkkoadressin Jätkäsaaren gallerioiden tueksi. Allekirjoittajia on jo lähes tuhat.

Helsingin kaupunki tiedotti tammikuussa, että se irtisanoo kaikki Jätkäsaaren L3-satamamakasiinin vuokrasopimukset kevään aikana. Makasiinissa toimivat taiteilijavetoiset galleriat Galleria Huuto, Galleria Rankka ja SIC.

Kaupungin mukaan L3-makasiini on tyhjennettävä, koska palotarkastuksen yhteydessä paljastui korjaustarpeita. Korjausremontti vaatii kaupungin mukaan rakennuksen tyhjentämistä.

Taidekriitikko Otso Kantokorpi on avannut verkkoadressin puolustamaan Jätkäsaaren gallerioita. Kantokorpi vaatii, että Helsingin kaupunki turvaa häädön saaneiden gallerioiden tulevaisuuden.

”Taiteilijavetoiset galleriat ovat tarjonneet varsinkin nuorelle ja ei-kaupalliselle taiteelle aivan uudenlaisia esiintymismahdollisuuksia – sekä edullisia tai kokonaan maksuttomia tilaisuuksia esitellä taidettaan. Kaikki tämä on tapahtunut varsin pienellä julkisella tuella ja pyyteettömällä talkootyöllä”, Kantokorpi kirjoittaa.

Hänen mielestään vuokrasopimusten irtisanominen edustaa gentrifikaatiota.

”Näyttää siltä, että nyt kun Jätkäsaari alkaa olla valmis, ei taiteilijoille enää olisi sijaa ”kehittyvässä” kaupunginosassa. Taiteilijayhteisöillä ei tule olemaan varaa maksaa remontin tuottamia mittavia vuokrankorotuksia – puhumattakaan siitä, että ne voisivat ostaa tiloja.”

Adressissa ehdotetaan, että kaupunki takaisi gallerioille edulliset vuokrat L3-makasiinissa paloturvallisuusremontin jälkeen.