Amerikkalaistaiteilija Luis Gispert: Trumpin voitto voi johtaa poliittisen taiteen nousuun

21.11.2016
Luis Gispert
Luis Gispert

Yksi turkulaisen Makasiini Contemporaryn amerikkalaistaiteilijoista on New Yorkissa asuva Luis Gispert. Hän uskoo, että Donald Trumpin presidenttiys voi johtaa amerikkalaisen kuvataiteen uuteen politisoitumiseen – ja ehkäpä joukkopakoon Eurooppaan.

New Yorkin Brooklynissa asuva Luis Gispert työskentelee veistosten, valokuvan ja videoiden parissa. Hän tapasi Makasiini Contemporaryn galleristi Frej Forsblomin Yhdysvalloissa viisi vuotta sitten. Keskustelu yhteistyöstä Turussa alkoi vuosi sitten.

”Täällä on hyvin kiinnostavaa olla. Suunnitelmissa on tehdä laajempi projekti yhdessä, luultavasti kesällä. Odotan jo, että näen, millainen Turku on kesällä.”

Skandinaviassa tuntuu vapauttavalta olla juuri nyt, kertoo Gispert. Hän viittaa tietysti Donald Trumpin valintaan presidentiksi. Se tulee vaikuttamaan myös kuvataiteeseen, arvelee Gispert.

”Yhdysvaltain politiikka tulee muuttumaan ja meillä on nyt hyvin erikoinen presidentti. Koko Amerikka muuttuu. Edessä voi olla neljä taantumuksen vuotta. Ehkä peruutamme pimeällä keskiajalle saakka.”

Luis Gispert: Secret Pilgrim, 2015.
Luis Gispert: Secret Pilgrim, 2015.

Gispertin mielestä Trumpin presidenttiys voi saada amerikkalaiset taiteilijat hakemaan enemmän kontaktia Eurooppaan. Mahdollinen sensuurin herääminen pelottaa nyt taiteilijoita, ja se voi kääntää katseet avoimempana pidettyyn Eurooppaan.

Trumpin valinta ja hänen politiikkansa saattavat vaikuttaa myös taiteen sisältöihin.

”Voi olla, että amerikkalaisesta taiteesta tulee poliittisempaa. Kuvataiteen kenttä on ollut melko hiljaa viimeisten kymmenen vuoden ajan. Nyt saattaa tapahtua samanlainen käänne kuin 1980- ja 90-luvuilla, jolloin taide oli poliittista.”

”Nyt on hyvä aika olla Suomessa”, summaa Gispert.