Annika Saarikko on uusi tiede- ja kulttuuriministeri – Hanna Kosonen sijaistaa

6.6.2019Kirjoittaja: Toimitus
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Keskusta on valinnut kansanedustaja Annika Saarikon uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi. Uusi hallitus nimitetään tänään.

Keskusta teki ministerivalintansa keskiviikkona puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. Kansanedustaja Hanna Kosonen sijaistaa vanhempainvapaalle jäävää Saarikkoa vuoden ajan tiede- ja kulttuuriministerinä elokuusta alkaen.

Annika Saarikko on kolmannen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Häntä pidetään yhtenä keskustan suosituimmista poliitikoista. Saarikko toimi Sipilän hallituksessa perhe- ja peruspalveluministerinä, ja keskustan varapuheenjohtajana vuosina 2010–2016. Koulutukseltaan Saarikko on filosofian maisteri.

Savonlinnasta kotoisin oleva Hanna Kosonen valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi vuonna 2015 Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Filosofian maisteri Kosonen on opiskellut muun muassa taidehistoriaa, ja työskennellyt ennen kansanedustajan uraansa kulttuuri- ja liikunta-alan asiantuntijana sekä kulttuurituottajana.

Uuden tiede- ja kulttuuriministerin (OKM) vastuualueisiin kuuluvat kulttuuri-, korkeakoulu- ja tiedepolitiikan ohella muun muassa nuoriso-, liikunta ja kirkkoasiat. Tanja Karpelan ministerikauden 2003–2007 jälkeen salkkuun on aina yhdistetty kulttuurin ohella jokin muu vastuualue, kuten urheilu, asunnot tai opetus.

Tiede- ja kulttuuripoliittiset toimenpide-ehdotukset ovat hyvin edustettuina aiemmin tällä viikolla julkaistussa hallitusohjelmassa. Uusi kulttuuriministeri lähtee nyt toteuttamaan ohjelmaa, joka kaavailee esimerkiksi korotuksia taiteilija-apurahan tasoon ja taiteilijaeläkkeiden määrään.