Anssi Kasitonni voitti Joensuun taidekilpailun

11.9.2012

Kuvanveistäjä Anssi Kasitonni on Joensuun Penttilänrannan taidekaupunginosan ensimmäisen taidekilpailun voittaja. Kutsukilpailussa oli mukana neljä taiteilijaa, joiden teosehdotuksista kilpailun tuomaristo piti Kasitonnin Suomen tuntemattomin runoilija -teosta selvästi parhaana, viimeistellyimpänä, sellaisenaan valmiina toteutettavaksi.

Jury luonnehti teosta mystiseksi, yllättäväksi, avoimeksi monille tulkinnoille. Runoilijahahmo on kankaan alla ylevässä asennossa ja odottaa, että pääsisi esittämään upean värssyn kaikelle kansalle.

”Odotus on kuitenkin pitkä, jopa ikuinen. Kukaan ei lopulta saa tietää, ken kankaan alla on. Teos on ja pysyy mysteerinä, koodina kaikille pöytälaatikkorunoilijoille”, sanoo Kasitonni. ”Nousen nyt oikeitten taiteilijoiden seuraan, kun saan tehdä kilpailun voittajana pronssiveistoksen.”

Teos sijoittuu Varvinpuiston laitaan puistoviheriölle Pielisjoen rantaraitin varrelle. Puisto rakennetaan ensi kesänä, jolloin myös Kasitonnin 185-senttinen Runoilija muuttaa sinne. Kaupungin varaamaan 30 000 euron määrärahaa sisältyy teoksen toteuttaminen ja taiteilijapalkkio.

Toiselle sijalle veistoskilpailussa nousi kuvanveistäjä Antti Immonen teosehdotuksellaan Iloinen sillan rakentaja ja kolmanneksi ympäristötaiteilija Eeva Kaisa Berry teosehdotuksellaan Alkupuut. Neljäntenä taiteilijana kilpailussa oli mukana kuvanveistäjä Liisa Nikitin teosehdotuksella Siskot. Kasitonni ja Immonen tekivät kaksi ehdotusta.

Taidetta prosenttiperiaatteella Penttilänrantaan

Joensuun Penttilänrannan kaupunginosa on tällä hetkellä suurin kokonaisuus, johon hankitaan kattavasti kaikkiin rakennuskohteisiin taidetta prosenttiperiaatteella. Hankkeissa on tähän mennessä työskennellyt noin kymmenen taiteilijaa. Tekeillä on neljä kerrostaloa, joihin tulee taidetta, ja Joensuun Vesi hankkii taidetta vesipumppaamoon, joka on nyt rakenteilla. Ensi vuonna käynnistynee useita uusia hankkeita.

Prosenttiperiaate on vuosikymmeniä sitten virinnyt asia.  Parhaillaan kulttuuriministeriön työryhmä suunnittelee toimia, joilla kuntia ja muita rakentajia pyritään rohkaisemaan prosenttiperiaatteen toteuttamiseen yhä yleisemmin.