ANTI-festivaalin live art -palkinto Sonya Lindforsille

1.10.2018
Kuva Sonya Lindforsin teoksesta NOBLE SAVAGE. Kuva: Sanna Kaesmae

Koreografi, taiteilija Sonya Lindfors on valittu vuoden 2018 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon saajaksi. Palkinto jaettiin viikonloppuna Kuopiossa viidettä kertaa.

Kuopiossa järjestettävän ANTI – Contemporary Art Festivalin vuoden 2018 live art -palkinto myönnettiin lauantaina 29. syyskuuta taiteilija Sonya Lindforsille. Vuosittain yhdelle live art -taiteen kentällä toimivalle taiteilijalle tai ryhmälle jaettava palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. Saastamoisen säätiön rahoittamaan palkintoon sisältyy 15 000 euron rahapalkinnon lisäksi samansuuruinen tuotantoavustus uuden teoksen tuomiseksi ensi vuoden ANTI-festivaalille.

Sonya Lindfors työskentelee koreografian, yhteisöllisen aktivismin ja opetuksen parissa. Hän on UrbanApa-taideyhteisön perustajajäsen ja taiteellinen johtaja. Työssään Lindfors problematisoi valtaa, vallitsevia rakenteita, uudelleen esittämisen tapoja ja toiseuttamista. Hänen näyttämöteosten sarja NOIR? (2013), NOBLE SAVAGE (2016) ja COSMIC LATTE (2018), keskittyy mustuuden, mustaan kehoon, rotuun ja representaatioihin liittyviin kysymyksiin.

 

Sonya Lindfors. Kuva: Veikko Kähkönen

”Sonya Lindforsin taide on elintärkeää lähiympäristölleen. Hänen työnsä antavat muille mahdollisuuden työskennellä ja luoda tiloja vuoropuhelua varten sellaisiin ympäristöihin, joista ne ovat aiemmin puuttuneet. Hänen tärkeä panoksensa taiteelle ja kulttuurille on löytämässä nopeasti jalansijaa: siitä on tulossa välttämätöntä sosiaaliselle keskustelulle tasa-arvosta, monimuotoisuudesta, sukupuolesta ja seksuaalisuudesta”, tuomaristo perustelee valintaa.

Vuoden 2018 palkinnonsaajan valitsi kolmihenkinen raati, johon kuuluivat ranskalaisfilosofi Jacques Rancière, filippiiniläinen koreografi Eisa Jocson sekä Lois Keidan Lontoon Live Art Development Agencysta.