Ars Fennica -palkinto Ragnar Kjartanssonille

21.8.2019
Ragnar Kjartansson, The Boat. Kuva: Petra Kotro, ARS FENNICA 2019 -näyttely, Amos Rex.

Suomen suurimman kuvataidepalkinnon on tänä vuonna saanut islantilainen Ragnar Kjartansson. Ars Fennica -palkinnon suuruus on 40 000 euroa. Voittajan valitsi baselilaisen Tinguely-museon johtaja Roland Wetzel. Palkinnon myöntää vuonna 1990 perustettu Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö.

Ehdolla palkinnon saajiksi olivat myös taiteilijat Petri Ala-Maunus, Miriam Bäckström, Aurora Reinhard ja Egill Sæbjörnsson.

Erityisesti videoteoksistaan tunnettu Kjartansson tekee myös performansseja, installaatioita ja maalauksia. Palkintoperusteluissa Roland Wetzel toteaa halunneensa huomioida Ars Fennica -ehdokasnäyttelyssä esitellyt taideteokset tekijöidensä taiteellisen tuotannon laajemmassa yhteydessä.

”Videoteoksessaan Vene, joka kuuluu yhdeksänosaiseen sarjaan Kohtauksia länsimaisesta kulttuurista, Kjartansson käsittelee monipuolisen taiteellisen tuotantonsa ydinkysymyksiä, jotka keskittyvät musiikin ja teatterin aihepiireihin ja vuorovaikutukseen”, Wetzel toteaa palkintoperusteluissa.

”Samalla valinta on hyvin henkilökohtainen, ja minua ovat innoittaneet läheisiksi kokemani aiheet: uudet tavat muokata vakiintuneita esittämisen muotoja, konventioiden humoristinen ja ironinen kyseenalaistaminen sekä äänten ja musiikin ”auraattinen” merkitys osana taiteilijoiden luomia yhteisöllisiä kokemuksia ajassa ja tilassa”, hän sanoo.

Eniten yleisön ääniä saanut ehdokas paljastetaan Amos Rexissä parhaillaan esillä olevan Ars Fennica -ehdokasnäyttelyn päättyessä 8.9.