Arte ry:n uusi toiminnanjohtaja Elina Suoyrjö: ”Näyttelytilan vuokrattomuus on erittäin tärkeää”

30.8.2017
Elina Suoyrjö on Arte ry:n uusi toiminnanjohtaja.

Itsenäinen kuraattori Elina Suoyrjö on valittu turkulaisen taiteilijajärjestö Arte ry:n ja sen ylläpitämän nykytaidetila Titanikin uudeksi toiminnanjohtajaksi.

Elina Suoyrjö on aiemmin toteuttanut näyttelyitä ja tapahtumia Tukholmassa, Pariisissa ja Lontoossa. Suomessa Suoyrjön kuratoimia näyttelyitä on nähty muun muassa SICissä, Suomen valokuvataiteen museossa ja Oksasenkatu11:ssä.

Tällä hetkellä Suoyrjö kirjoittaa väitöskirjaa Middlesex Universityssa Lontoossa feministisistä strategioista nykytaiteen kuratoinnissa. Ennen tohtorikoulutustaan Suoyrjö on opiskellut taidehistoriaa ja sukupuolentutkimusta Helsingin yliopistossa, sekä kuratointia Tukholman yliopistossa.

”Olen todella iloinen, että minut valittiin ja odotan innolla tulevaa. Toiminta on ollut todella hyvää viime aikoina, joten siitä on hyvä jatkaa ja mahdollisesti myöskin viedä sitä johonkin uuteen suuntaan jossain vaiheessa”, Elina Suoyrjö kommentoi valintaa.

Arte ry:n nykyinen toiminnanjohtaja Eliisa Suvanto toimi tehtävässä kolme vuotta. Suvanto siirtyy syyskuussa 2017 ohjelmapäälliköksi Checkpoint Helsinkiin, joka on vuonna 2013 perustettu nykytaideorganisaatio.

Arte ry on turkulainen, vuodesta 1960 lähtien toiminut taiteilijajärjestö, joka ylläpitää Titanik-nykytaidetilaa ja kansainvälistä residenssiohjelmaa. Yhdistyksen tärkein tavoite on laajentaa ja haastaa taiteilijajärjestön toimintamahdollisuuksia nykypäivän taidekentällä. Titanik on vuodesta 2016 lähtien toiminut vuokrattomana näyttelytilana ja lisäksi Arte järjestää vuosittain galleriatilojen ulkopuolelle sijoittuvan nykytaidetapahtuman.

”Pidän erittäin tärkeänä asiana sitä, että näyttelytila säilyy vuokrattomana myös jatkossa. Olen myös kiinnostunut uudesta mahdollisuudesta Suomessa, että taiteilijoille pystyttäisiin maksamaan näyttelypalkkio, ja pyrin myös ajamaan sitä. Työskentelyni on hyvin taiteilijalähtöistä”, Suoyrjö sanoo.