Ateljeesäätiön Pietarin residenssin kohtalo on auki – Pietari-säätiö hakeutui kesällä konkurssiin

10.8.2017
Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön ateljee Pietarin Suomi-talossa.

Pietari-säätiön hallitus on kesäkuussa päättänyt hakea säätiön konkurssiin. Hallitus on jättänyt konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeudelle. Säätiön hallinnoima Suomi-talo Pietarissa siirtyy Suomen valtion omistukseen, ja säätiön ylläpitämän Suomen Pietarin instituutin toiminta pyritään turvaamaan. Suomen Ateljeesäätiön residenssitoiminnan kohtalo Pietarin Suomi-talossa on yhä avoin.

 

Pietari-säätiö

Pietari-säätiö tukee ja ylläpitää Suomen Pietarin instituuttia, joka on kulttuurin ja tieteen kohtauspaikka.

Säätiön perustivat 1992 Suomen valtio, suomalaiset yliopistot, yritykset ja suomalaiset järjestöt, kuten Suomen Taiteilijaseura.

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö on vuokralaisena Suomi-talossa, jossa sijaitsee kuvataiteilijoille ja luovan alan ammattilaisille vuokrattava ateljeeasunto.

Syynä konkurssiin ovat ovat Pietari-säätiön vuosina 2006–2010 toteuttaman Suomi-talon saneerausprojektin aiheuttamat, pitkään jatkuneet talousvaikeudet.

Säätiön mukaan nykyjohdon tavoite on ollut löytää valtion kanssa kokonaisratkaisu, jolla säätiön hallinnoimien Suomi-talon ja Suomen Pietarin instituutin toiminta saadaan turvattua. Suomi-talo on siirtymässä Suomen valtion omistukseen kesän aikana. Asiasta sovittiin pääministeri Sipilän ja pääministeri Medvedevin tapaamisen yhteydessä Oulussa  joulukuussa 2016. Kauppa vahvistaa oleellisella tavalla Suomi-talon taloutta, kun kiinteistöstä maksettava vuokra poistuu.

”Nyt sovittu ratkaisu on mielestäni paras mahdollinen tässä tilanteessa. Toivon, että se antaa työrauhan Suomen Pietarin instituutille ja aloittaa uuden positiivisen tarinan Pietarin Suomi-talosta.  Tärkeintä on, että instituutin ja Suomi-talon toiminta jatkuvat häiriöttä Pietari-säätiön konkurssista huolimatta”, kertoo Pietari-säätiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Leppä tiedotteessa.

Suomen Pietarin instituutti toimii Pietarin keskustassa sijaitsevassa Suomi-talossa, jonka Pietari-säätiö on saneerannut. Eduskunta on taannut saneeraukseen tarvitut lainavarat. Suomi-talon kulttuuri- ja tiedeinstituutti jatkaa toimintaansa. Sen vastuutoimija Suomessa on jatkossa Suomi-Venäjä -seura.

Suomi-talon vuokralaisena on muun muassa Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, jolla on rakennuksen kattokerroksessa residenssikäytössä oleva ateljeeasunto. Ateljeesäätiön asiamies Tuula Paalimäen mukaan residenssin tulevaisuus on vielä auki. Paalimäki odottaa, että asiaan saadaan selvyys lähikuukausina.

”Pyrimme neuvottelemaan tulevat sopimukset siten, ettei vuokrataso nousisi liian korkeaksi, ja voisimme pitää tilan taiteilijakäytössä,” vakuuttaa Paalimäki.