Ateljeetiloja suunnitteilla Kontulaan

11.9.2012

Teksti: Tuula Paalimäki

Perinteinen työtilan ja asumisen ratkaisu kuvataiteilijoilla on ollut ateljeeasunto. Taiteilija on rakentanut itselleen talon, jossa on sekä ateljee että asunto, näyttävimpinä esimerkkeinä Gallen-Kallelan Tarvaspää ja Kalela tai Tuusulan Rantatien ateljeetalot.

Ensimmäinen usean taiteilijan yhteinen ateljeeasuintalo on 1929 Töölöön valmistunut Lallukan taiteilijakoti. 1950-luvulla alkoi ateljeerivitalojen rakentamisen kausi, kun taiteilijajärjestöjen aloitteesta rakennettiin ateljeeasunnot yhteensä lähes sadalle kuvataiteilijalle maamme eri kaupunkeihin. Hankkeet rahoitettiin yleensä sijaintikaupungin ja valtion tuella. Viimeisin ateljeeasuntojen ryhmä toteutettiin Kuopioon 1980 -luvulla.

Yli kahdenkymmenen vuoden ajan on saatu odottaa seuraavien ateljeeasuintalojen rakentamista. Nyt vihdoin on toteutumassa Ateljeesäätiön ja Helsingin kaupungin yhteishanke ateljeetilojen ja asuintilojen rakentamiseksi Kontulaan, joka on 1970 -luvulla rakennettu lähiö Helsingissä. Tavoitteena rakentaa 2000 -luvun ateljeetalo, jossa työtilat ovat erillään asunnoista.

Erillisiin rakennuksiin on päädytty, koska asunnon yhteydessä oleva työtila on monella tapaa ongelmallinen. Työstä aiheutuva melu on vaikeasti eristettävissä. Myös esimerkiksi liuottimien ja syövytyshappojen terveydelle haitalliset käryt pitää pystyä eristämään. Lisäksi ateljeetilat tarvitsevat yleensä erilaisia taloteknisiä ja rakenteellisia ratkaisuja kuin asuintilat. Myös taiteilijan työn, perhe-elämän ja vapaa-ajan erityttämisen tarve on noussut esiin.

Kontulankaaren varrella olevalle tontille rakennetaan 2-kerroksinen kaupungin vuokra-asuintalo ja erillinen rakennus, jossa työtilat sijaitsevat. Asuinrakennuksessa on 14 asuntoa, joiden koot vaihtelevat huoneen ja keittiön yksiöstä neljän huoneen ja keittiön perheasuntoon. Kaksikerroksisessa työtilarakennuksessa puolestaan on 14 ateljeeta, joista pienin on 23m² ja suurin yli 60m². Neljässä ateljeessa varaudutaan kuvanveistäjän työskentelyyn.

Helsingin kaupunki vastaa asuntojen rakentamisesta ja Ateljeesäätiö työtiloista. Asunto ja ateljee vuokrataan samalle kuvataiteilijalle, jonka valinnasta päättävät kaupunki ja Ateljeesäätiö yhteistyössä.

Rakennusten suunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto ARK-House, pääsuunnittelijana professori Hannu Huttunen. Ateljeesäätiö on määritellyt suunnittelutavoitteet ateljeetilojen osalta, ja seuraa tarkoin työn edistymistä. Näin pyritään varmistamaan, että työtiloista saadaan mahdollisimman toimivat, ja että myös tavoite tilojen edullisuudesta toteutuu.

Suunnittelu on nyt edennyt työpiirustusvaiheeseen, ja urakoitsija valittaneen ensi vuoden alkupuolella. Jos rakentamisen saadaan vauhtiin kevään aikana, ovat uudet ateljee- ja asuintilat muuttovalmiita vuonna 2014. Hyvissä ajoin ennen rakennusten valmistumista järjestetään ammattikuvataiteilijoille avoin haku työ ja asuintiloihin.

Kirjoittaja on Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön asiamies.