AVEK-palkinto mediataiteilija Jenna Sutelalle

10.9.2020
Jenna Sutela. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Berliinissä asuva taiteilija työskentelee monialaisesti yhdistellen teknologiaa, biologiaa ja mystiikkaa.

Vuoden 2020 AVEK-palkinto on myönnetty mediataiteilija Jenna Sutelalle (s. 1983). Hän työskentelee audiovisuaalisten teosten, veistosten ja esitysten parissa, tutkien taiteessaan tekoälyä ja lajien välistä vuorovaikutusta.

AVEK-palkinto on vuosittain jaettava 15 000 euron arvoinen tunnustus luovasta työstä. Palkinto myönnetään mediataiteen tai muun audiovisuaalisen kulttuurin piirissä toimivalle tekijälle.

”Olen kovin otettu tästä mediataiteen tunnustuksesta. Tuki luo tilaa kokeelliselle, riippumattomalle tekemiselle”, Sutela toteaa.

Berliinissä asuva taiteilija yhdistelee työskentelyssään teknologiaa, biologiaa ja mystiikkaa. Esimerkiksi taiteilija Memo Aktenin kanssa yhteistyössä tehty teos nimiia cétiï (2018) hyödyntää koneoppimista, äänitallenteita keksitystä marsilaisesta kielestä ja nattō-bakteerin liikkeitä.

”Taiteeni keskittyy lajien välisiin vuorovaikutussuhteisiin. Tutkimiini lajeihin lukeutuvat paitsi mikro-organismit myös oppivat koneet”, Sutela kuvailee. ”Teokset syntyvät usein yhteistyössä tieteentekijöiden ja toisten taiteilijoiden kanssa. Yhteisöllisyys ja symbioosi ovat keskiössä.”

Turusta kotoisin oleva Jenna Sutela valmistui vuonna 2008 maisteriksi New Media -ohjelmasta Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Vuosina 2019–2020 hän on toiminut residenssitaiteilijana MIT Center for Art, Science & Technology -keskuksessa Yhdysvalloissa. Kuluneen kevään ja kesän aikana hänellä oli yksityisnäyttely NO NO NSE NSE Kunsthall Trondheimissa Norjassa.

AVEK-palkintoraatiin kuuluivat mediataiteilija Hanna Haaslahti, Amos Rexin vastaava kuraattori Itha O’Neill, kuraattori Veikko Halmetoja sekä AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Milla Moilanen. Palkintoraati vakuuttui Sutelan kokeilevasta taiteesta, jossa yhdistyy hienostunut visuaalisuus ja kiinnostavat tarinat. Teokset tutkivat posthumanismia ja tekoälyn rajoja, pureutuen myös eettisiin kysymyksiin.

”Käsitys mediataiteesta saa uusia ulottuvuuksia Jenna Sutelan töiden kautta, jotka laajentavat perinteisiä mediaympäristöjä”, raati kuvailee lausunnossaan.