Checkpoint Helsinki tuottaa teoskokonaisuuden Seurasaareen ensi kesänä

20.5.2015
Seurasaaren ulkoilmamuseo. Kuva: Kansallismuseo.
Seurasaaren ulkoilmamuseo. Kuva: Kansallismuseo.

Nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsinki ja Suomen kansallismuseo aloittavat yhteistyön. Checkpoint Helsinki tuottaa kansallismuseolle teoskokonaisuuden, joka nähdään Seurasaaren ulkomuseossa kesällä 2016. Teoskonseptista, paikan ja taiteilijoiden valinnasta vastaa kuraattori Joanna Warsza, joka on yksi Checkpoint Helsingin Helsinkiin vuosina 2015–2016 kutsumista kansainvälisistä kuraattoreista.

Seurasaaressa nähtävien teosten taiteilijoita ovat muun muassa kansainvälisesti tunnetut Kader Attia, Annika Eriksson ja Natascha Sadr Haghighian. Tuoreista näkökulmista he tarkastelevat ja kommentoivat teoksissaan Seurasaaren esittämää kuvaa suomalaisen elämän historiasta. Näyttelyn oheisohjelmaan kuuluu keskustelutilaisuuksia, opastettuja kierroksia ja elokuvanäytöksiä.

”Yhteistyö Checkpointin kanssa antaa Suomen kansallismuseolle mahdollisuuden esitellä yli satavuotiaan Seurasaaren ulkomuseon taloja ja interiöörejä tavoilla, joilla museokävijät ja saaressa kulkijat eivät välttämättä aina niitä hoksaa katsoa. Ulkomuseo on helsinkiläiseen elämään kuuluva klassikko, jonka rakennukset kertovat monitasoisia tarinoita suomalaisten historiasta ja menneistä sukupolvista”, Suomen kansallismuseon intendentti Mikko Teräsvirta sanoo.

Algeriassa ja Pariisissa kasvanut Kader Attia (s.1970) tunnetaan kolonialismin perintöä ja länsimaiden kulttuurisen valta-aseman seurauksia tutkivista teoksistaan. Hänen teoksiaan on nähty mm. Kasselin Documenta-näyttelykokonaisuudessa vuonna 2012.

Ruotsalainen Annika Eriksson (s. 1956) tunnetaan arkipäiväisiä tilanteita sivuavista, ja esimerkiksi kaupunkitilaa, aikakäsitystä ja valtarakenteita kyseenalaistavista teoksistaan.

Berliinissä ja Teheranissa elävä kuvataiteilija Natascha Sadr Haghighian (s.1968) on kiinnostunut katseesta, vallasta ja moderniin yhteiskuntaan kuuluvista abstrakteista rakenteista.

Tukholman Konstfackin CuratorLabin johtajana toimiva Joanna Warsza (s. 1976) liikkuu työssään visuaalisen ja esittävän taiteen sekä arkkitehtuurin alueilla. Hän on kuratoinut nykytaidetta kulttuurihistorialliseen ympäristöön myös aiemmin ja tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Tukholman Skansenin ulkomuseon kanssa.

”Rakastamme Helsinkiä, ja Seurasaari on meille tärkeä museo ja paikka. Olemme iloisia, että Warsza valitsi näin kiinnostavan ja yllättävän lokaation projektille. Odotamme uteliaina millaista vuorovaikutusta taiteilijat rakentavat Seurasaaren ja sen historian kanssa”, Checkpoint Helsingin toiminnanjohtaja Eva Neklyaeva sanoo.