Emma Jääskeläinen on Vuoden nuori taiteilija 2022

16.11.2021
Emma Jääskeläinen. Kuva Paavo Lehtonen

Emma Jääskeläisen teoksia tullaan näkemään vuonna 2022 Tampereen taidemuseossa, Tampereen keskustassa sekä Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museossa.

Kuvataiteilija Emma Jääskeläinen on valittu Vuoden 2022 nuoreksi taiteilijaksi. Palkintoon kuuluu Tampereen kaupungin myöntämä 20 000 euron stipendi ja mahdollisuus yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Vaasan kaupungin museoihin kuuluvassa Kuntsin modernin taiteen museossa.

Espoossa syntynyt ja siellä edelleen asuva Jääskeläinen (s. 1988) on valmistunut taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2018.

Jääskeläisen veistosten pääasiallisina materiaaleina ovat perinteiset kivilajit, kuten graniitti, värikäs marmori ja travertiini. Hän työstää teokset klassisella ammattitaidolla, mutta samalla kuvanveiston perinnettä haastaen.

Jääskeläisen teoksia on ollut aiemmin esillä näyttelyissä Suomessa, Saksassa ja Italiassa, ja niitä on Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin taidemuseon ja Saastamoisen säätiön kokoelmassa. Jääskeläinen on toteuttanut 2020 Kiasma Commission by Kordelinin tukemana Proper Omelette -teoskokonaisuuden Nykytaiteen museo Kiasmaan sekä samana vuonna Helsingin Adriananpuistikkoon julkisen teoksen Put put.

Emma Jääskeläisen teoksia tullaan kesällä 2022 näkemään Tampereen taidemuseon päänäyttelyn ohella Tampereen keskustassa. Yhteistyökumppaneina ovat Finlayson Art Area ja Finlaysonin alue. Jääskeläisen näyttely nähdään myös Kuntsin modernin taiteen museossa syyskuussa.

Vuoden 2022 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijatyöryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju. Muina jäseninä työryhmässä toimivat ma. näyttelypäällikkö Virpi Nikkari Tampereen taidemuseosta, Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala, Finnish Art Agencyn taidekuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustajana kuvataiteilija Anna Hyrkkänen, Tampereen taideyhdistyksen edustajana Joni Lehtimäki sekä Suomen Taiteilijaseuran edustajana kuvataiteilija Katariina Salmijärvi.