Ensi kesänä Helsingissä suurin kuvanveistotaiteen näyttelyprojekti pitkään aikaan

5.6.2018

Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio on mittava julkisen taiteen projekti, jossa teoksia liikutellaan Helsingissä paikasta toiseen. Projektissa on mukana kymmenen taiteilijaa ja luvassa on esimerkiksi mutantoituneita hedelmiä ja lisättyä todellisuutta.

Suomen Kuvanveistäjäliitto toteuttaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen näyttelytapahtuman Helsinkiin kesällä 2019.  Sculpture Expanded -projektissa teokset ja niiden liikutteluun liittyvät tapahtumat tuovat iloa kaupunkilaisille ja tarjoavat uusia näkökulmia omaan ympäristöön. Lisäksi tapahtuma nostaa esiin nykykuvanveiston monimuotoisuuden.

Kansainvälinen jury valitsi 140 hakemuksen joukosta kymmenen taiteilijaa toteuttamaan teoksen Liikkuvaan laboratorioon: taiteilijapari Andy Best ja Merja Puustinen ja taiteilijaryhmät Forest Camp ja Pagan, sekä taiteilijat Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, Timo Heino, Shoji Kato, Le Hien Minh (Vietnam), Riikka Puronen, Pia Sirén ja Denise Ziegler. Avoimeen teoshakuun tuli 40 ehdotusta ulkomailta ja loput Suomessa asuvilta taiteilijoilta ja työryhmiltä.

Kesällä 2019 taiteilijapari Andy Bestin ja Merja Puustisen teoskokonaisuus Strange Fruit kiinnittyy rakennuksiin puhallettavien, mutatoituneiden hedelmien muodossa. Monialaisen taiteilijaryhmä Paganin lisättyä todellisuutta hyödyntävä teos paljastaa suuren alkukantaisen koteloituneen organismin nimeltä Chrystalis, joka kasvaa Helsingin kaupungin alla.

Veistos voi fyysisen objektin lisäksi olla aineeton tai sosiaalinen. Riikka Purosen Eau de Sculptur kutsuu katsojat veistämään ajatuksen voimalla. Timo Heinon ja Shoji Katon teokset ilmestyvät Helsingin katukuvaan hetkeksi kerrallaan. Taiteilijaryhmä Forest Campin teos Laituri toimii alustana kaupunkilaisten järjestämille, spontaaneille ja suunnitelmallisille tapahtumille.

Liikkuvassa laboratoriossa teokset vaihtavat paikkaa useita kertoja näyttelytapahtuman aikana touko–syyskuussa 2019 ja yleisön kokemuksia taideteoksista kerätään läpi koko kesän. Keskustan lisäksi Sculpture Expanded -näyttely levittäytyy Tapulikaupungin, Vuosaaren ja Malminkartanon ympäristöön. Sijoituspaikat valitaan yhteistyössä taiteilijoiden ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan sekä kaupunkiympäristön toimialojen kanssa.

Sculpture Expanded -tapahtuma nostaa Helsingin profiilia kuvataidekaupunkina ja on suurin kuvanveistotaiteen näyttelyprojekti Helsingissä pitkään aikaan. Hanke on saanut Suomen Kulttuurirahaston Taide toiseen -apurahan ja sen toteuttamisessa ovat mukana HAM Helsingin taidemuseo sekä Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala.