Eppu Normaali -veistos nousee Ylöjärvelle kesällä 2018

8.6.2017
Kimmo Schroderus valittiin Eppu Normaali -veistoksen tekijäksi. Kuva Noora Schroderus.

Ylöjärven kaupunki toteuttaa Eppu Normaali -veistoksen, joka valmistuu kesällä 2018. Kaupunki tilaa teoksen kuvanveistäjä Kimmo Schroderukselta. Veistos sijoitetaan keskeiselle paikalle, Ylöjärven kaupungintalon aukiolle.

Ylöjärven kaupunki haluaa kunnioittaa veistoksella ylöjärveläisyhtyeen poikkeuksellisen pitkää ja hienoa uraa.

Ylöjärvi tunnetaan Eppu Normaalista. Yhtye perustettiin Ylöjärvellä vuonna 1976 ja Ylöjärvi on ollut siitä lähtien osa Eppuja ja päinvastoin”, toteaa Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto tiedotteessa. Yhteistyö yhtyeen kanssa on sujunut erinomaisesti. Uskon, että veistos vahvistaa osaltaan Ylöjärven matkailun kehittämistä, jota viedään eteenpäin yhdessä alueen yrittäjien kanssa.”

Hanketta on viety eteenpäin kiinteässä yhteistyössä yhtyeen kanssa. ”Ajatus tuntui mahtavalta kunnianosoitukselta – ja tuntuu siltä vieläkin! Siksi halusimme varmistaa, että Ylöjärvi saa sellaisen monumentin, joka näyttää hyvältä sadan vuoden päästäkin. Kimmo Schroderus on tehnyt näyttäviä monumentteja ennenkin ja tuntui luontevalta valinnalta tekijäksi”, Martti Syrjä toteaa tiedotteessa. 

Veistoshanke on taiteellisesti kunnianhimoinen. Kaupunki ja yhtye tekivät taiteilijavalinnan yhdessä. Yhtyeen näkemyksillä oli ratkaiseva merkitys. Valintaprosessin aikana yhtye mieltyi kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen teosten muotokieleen ja hänen ajatuksiinsa tulevasta teoksesta. 80-luvulla nuoruutta eläneelle taiteilijalle Eput on tuttuakin tutumpi bändi.

”Tämä työtehtävä on sukellus itselleni tärkeään populaarikulttuuriin ja rock-musiikkiin. Veistoksen perusidea on selvillä ja se pohjautuu suoraan bändin historiaan. Näköisteosta tai patsasta ei ole tulossa”, paljastaa taiteilija Kimmo Schroderus tiedotteessa.

Eppu Normaali -veistos on hankkeena hyvin poikkeuksellinen. Populaarikulttuuria tai sen edustajia ei ole Suomessa juurikaan ikuistettu julkisiin taideteoksiin.

Veistoksen budjetti on noin 100 000 euroa ja se katetaan pääosin kaupungin saamilla testamenteilla, jotka on osoitettu kulttuuritarkoitukseen. Veistos valmistuu kesällä 2018 ja se sijoitetaan keskeiselle ja näkyvälle paikalle kaupungintalon aukiolle, lähelle  Räikänpuistoa.

Eppu Normaali on suomalainen poprock-yhtye. Yhtye perustettiin Ylöjärvellä. Kuva: Harri Hinkka.